Återvinning, hållbarhet och miljö är några av nyckelorden i Scanpans tillverkning. Tillsammans med ambassadören Thomas Sjögren åker vi till Danmark för att ta del av produktionen av de prisade pannorna.
Scanpan har sitt säte i den lilla staden Ryomgård utanför Århus. Här har deras populära non-stick-pannor och grytor producerats i flera decenniers tid. Under åren har Scanpan lyckats hålla fast vid sitt hantverk, där varje panna fortfarande stöps för hand, och samtidigt ligga i framkant när det gäller teknisk utveckling och innovation.
– Att de dansktillverkade produkterna ska vara något speciellt är något som är djupt rotat i företaget, förklarar Scanpans säljchef för Norden, Michael Hørby Kauffelt Andersen.
De serier som helt och hållet tillverkas i Danmark är Scanpan Pro IQ, Scanpan TechnIQ och Scanpan Classic. Grunden till stek- och kokkärlen utgörs av aluminium. Det är en metall som är otroligt bra på att leda värme. Nackdelen med metallen är att den inte är magnetisk, vilket gör att aluminiumkärl normalt inte fungerar på induktion. På Pro IQ och TechnIQ har Scanpan löst problemet genom att gjuta fast en stålplatta i botten av varje kärl.
Den gröna metallen
Aluminium kallas för ”den gröna metallen” eftersom det är relativt lätt att återvinna och – viktigast av allt – återvunnen metall håller samma kvalitet som ursprunglig. Scanpan använder enbart återvunnet aluminium i sin tillverkning. Vid ingången till fabriken står pallar med aluminiumtackor uppradade i höga travar.
– Tackorna som kommer in här har varit gamla ölburkar, läskburkar och aluminiumfälgar, förklarar Michael och pekar på travarna.
Han leder oss vidare in i ”stöperiet”, där grunden till stek- och kokkärlen tar form. Här smälts aluminiumtackorna ner till en 600 grader varm massa, som hälls i en form och stöps till en stekpanna eller gryta. Stöpmaskinen har varit med ända sedan Scanpans begynnelse.
Som Scanpanambassadör får Thomas Sjögren givetvis visa vad han går för i stöperiet. Blåställ, skyddsglasögon och skoskydd på – sedan är det dags att kavla upp ärmarna. Inför stöpningen torkar han av stöpformen med bivax och sprayar den med släppmedel, så att pannan lättare lossnar från formen. Ungefär en liter flytande aluminium behövs till en normalstor stekpanna. Thomas fyller upp en skopa med aluminiummassa och häller försiktigt över den i stöpmaskinen. I maskinen pressas metallen samman under ett tryck på 250 ton. Så har grunden till en Scanpanpanna tagit form.
Bästa beläggningen
När grunden är klar ska pannan slipas, blästras och härdas innan den får sin berömda non-stick-beläggning. Under härdningen förstärks ytskiktet med titan. På så sätt får stekpannan samma stekegenskaper en vanlig belagd panna, samtidigt som den blir betydligt mer slitstark.
En annan fördel med titanlagret är att det hindrar maten från att komma i kontakt med aluminiumet. Skulle du lyckas nöta bort beläggningen tar det stopp när du kommer till titanet. Michael demonstrerar detta genom att låta Thomas gå loss med en stålskrapa i en av pannorna.
– Här kan du se! Hur hårt du än skrapar kommer du aldrig ner till aluminiumet, säger Michael.
Kombinationen av en stark grund och en förstklassig non-stick-beläggning gör Scanpans belagda pannor till riktiga slitvargar i köket. Med beläggningen Statanium har de tagit non-stick-pannan till en helt ny nivå. Du får en fantastisk stekyta utan att ens tillsätta fett, rengöringen har aldrig varit enklare och beläggningen står sig – även om du använder stålredskap.
Stekpannornas långa livslängd bidrar i högsta grad till Scanpans hållbarhetsprofil. Här finns det inget som heter ”slit och släng”. Scanpan genomför en mängd kontroller på sina produkter för att säkra kvaliteten. En aluminiumpanna vandrar genom minst åtta medarbetares händer i fabriken i Ryomgård. Det gör att Scanpan kan vara trygga i att pannan som lämnar fabriken kommer att hålla under många, många år. Oavsett om den hamnar i köket på en stjärnkrog eller hos en glad amatörkock.
EN STEKPANNAS OÄNDLIGA LIV
100% återvunnet aluminium: Scanpan tillverkar alla aluminiumprodukter lokalt i Danmark. Aluminiumet återvinns av bland annat pantburkar och fälgar.
Allt går i stöpet: Aluminiumet kommer till fabriken i form av tackor. Här smälts metallen ner till en 600°C varm massa.
En panna tar form: Ungefär 1 liter aluminium behövs till en stekpanna. Massan hälls i en form och pressas samman under ett tryck på 250 ton.
Slitstark finish: När grunden är gjuten får pannan sin tuffa beläggning och blir en trogen vän i köket under många år.
Tillbaks på ruta ett: Självklart återvinns aluminiumet när pannan gjort sitt och en ny panna återuppstår.
Scanpan gör det igen. För tredje året i rad blir Scanpan bäst i test i Aftonbladets stora stekpannetest. I år är det nya serien Pro IQ som kammar hem segern.
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.