Presenteras av:
Vill du smaka på drinkar av världsklass? Då ska du åka till Trondheim och besöka Jørgen Dons cocktailbar Raus. Eller varför inte prova och blanda en drink själv, efter Jørgens recept?
Jørgen Dons är bartendern som har satt Trondheim på barkartan. Som deltagare i världens största bartendertävling World Class 2015 är han ett välkänt namn i branschen, både hemma i Trondheim och utomlands. 2017 blev hans cocktailbar Raus dessutom korad till Norges bästa bar. På menyn finns drinkar i alla smaker – uppfriskande, sura, bittra och söta. Inte så sällan har de även humoristiskt klingande namn. Till exempel kan du här avnjuta en Rye & Gosling (en drink som görs på rågwhiskey från producenten Gosling), vilket är en tydlig flirt med skådespelaren Ryan Gosling.
Jørgen, varför valde du att bli bartender?
– Bra fråga… Det verkade roligt. När jag sedan fick prova på det så växte intresset stegvis och jag fann det mer och mer spännande.
Vad tycker du är det bästa med bartenderyrket?
– Att se hur industrin har utvecklat sig de sista tio åren. Hur mycket mer som är möjligt nu; hur mycket mer upplyst man är och tillgängligheten av all information. Också dne möjligheten som finns till att resa, att få se och uppleva andra aspekter av yrket – det är roligt.
Vilken drink tycker du är roligast att göra?
– Personligen så tycker jag om när det kommer gäster som vet vad de gillar. Då är det så mycket lättare att skräddarsy en drinkupplevelse för dem. Men du vet, när folk säger: ”Ge mig det bästa du har”. Jag menar… det är inte så det fungerar. Du går ju inte till frisören och säger: ”Ge mig den bästa frisyren du har”.
Du har blandat elva drinkar till oss idag. Är det någon av dem som är din favorit?
– En personlig favorit är Cosmo med tranbär och Champagne – den är väldigt god. Också Clover Club som är en akvavit.
Kan man säga att du har en speciell stil i drinkarna du gör?
– Vanligtvis är jag väldigt glad i kokos, med det har jag inte använt i någon av dessa. Nej, men om man ska beskriva min stil så skulle det vara en klassisk stil på cocktails men med lokala ingredienser och smaker.
Vad tror du om framtiden, är det någon speciell trend som du spår kommer att slå igenom?
– Oj, den var svår. Ska jag ge ett politiskt korrekt svar så är det att folk börjar intressera sig för ”NoLo” (No/Low Alcohol). Men det flesta gör ju inte riktigt det. Det jag egentligen ser som den största förändringen är att folk blir allt mer intresserade av vad de får i sig och av att prova nya saker. Att folk är mer villiga till att testa nya upplevelser och nya smaker.
Jørgens tolkningar av kända cocktails
Riedel Drink Specific
Välj ett riktigt glas till en riktig cocktail! Riedel var först i världen med att designa vinglas med druvspecifika kupor. Med sin nya glasserie har de tagit dryckeskunskapen ett steg längre. Drink Specific är världens första serie med drinkspecifika glas.
Vill du veta mer om glasserien?
Läs mer