Sötsugen? Ai Venturas nallebjörnskakor är lika mycket godis för ögonen som för gommen. Receptet är hämtat från hennes kokbok ”Baka kawaii”.
Kramande nallebjörnskakor har på senare år blivit populära i sociala medier. Idén sägs ha uppkommit av misstag, då en japansk kock glömde ha i nötter i smeten till sina nötkakor. I stället stansade han ut nallebjörnar, la på hela nötter och lät björnarna krama om nötterna.
INGREDIENSER
(ca 25 kakor)
100 g smör, rumstempererat
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 äggula
2,5 dl vetemjöl
3 msk potatismjöl eller majsstärkelse
1 msk kakao
Övrigt:
Kakmått i form av en björn
Sötmandlar
Valnötter
Cocktailkörsbär
Smält choklad
Gör så här
Rör smör, florsocker och vaniljsocker i en bunke med en slickepott till en smidig deg. Vispa ner äggulan med en visp till en jämn deg. Blanda vetemjöl och potatismjöl i en skål och sikta ner i degen. Blanda med en slickepott.
Fördela degen i två bunkar, tillsätt kakao i den ena och rör om. Häll ut degen utan kakao på köksbänken och bearbeta till en jämn deg. Arbeta den inte för mycket, eftersom det då utvecklas gluten och kakornas konsistens blir sämre. Gör likadant med kakaodegen. Plasta in degarna och låt vila i kylen i minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 160 grader, ej varmluft. Kavla ut degarna till två plattor, ca 5 mm tjocka. Mjöla deg och kavel vid behov. Ta ut kakor med mått och lägg dem med mellanrum på ugnsplåt med bakplåtspapper. Det blir ungefär 2 plåtar. Pensla lite vatten på nallarnas armar och bröst. Det gör degen mjukare och hindrar att armarna går sönder senare när du ska vika upp dem.
Lägg på valfri topping som sötmandlar, valnötter eller cocktailkörsbär och vik försiktigt upp nallarnas armar med exempelvis en sked. Om armarna får sprickor fixar du det genom att jämna till med fingret. Grädda en plåt i taget mitt i ugnen i 12–15 minuter. Låt svalna på galler.
Rita ansikten på nallarna med smält choklad från små spritspåsar.