Heja Sverige! 28–29 mars tävlar Svenska Konditorlandslaget i EM i konditori i Paris. Vi träffade laget under deras sista träning i Borgskogs lokaler ute på Ringön i Göteborg.
Två tävlande konditorer, fem timmar i köket och fem olika kreationer. Så ser förutsättningarna ut för de länder som deltar i EM i konditori, Coupe du Monde de la Pâtisserie European selection. Av de tävlande lagen kommer två att direktkvalificera sig till världsmästerskapen i Lyon nästa år – och vi hoppas givetvis att Sverige är ett av dem!
När vi träffar laget på slutträningen i Göteborg är det fullt fokus i tävlingsköket. Medan den ena tempererar choklad, ägnar sig den andra åt att skulptera och den tredje åt att servera gästerna som kommit till lokalen för att heja på. Vi får en skymt av den färdiga glasstårtan som är dekorerad med små, vackra, gröna blad.
– Vi har inspirerats av det organiska, det naturliga, skogens miljö. Glasstårtan ska se riktigt ”skogsmullig” ut, förklarar Ted Johansson.
Ted är en av lagets två coacher. Den andra coachen heter Anders Oskarsson. Båda är gamla tävlingsveteraner, med bakgrund från bland annat Svenska Kocklandslaget, som nu fått äran att leda Svenska Konditorlandslaget. Under tävlingen är Ted och Anders inte själva med och kreerar, utan står för vägledning och stöd. De har även handplockat de tävlande konditorerna Fredrik Borgskog och Kalle Bengtsson.
Anders beskriver både Fredrik och Kalle som ”garvade” och ”tävlingsvana” och är väldigt glad över att det är just de två som står i köket. Fredrik känner han sedan gammalt och Kalle coachade han till vinsten i Årets Konditor 2017. Enligt Anders krävdes det viss övertalning från hans sida för att få med Kalle i laget.
– Vi kan ju inte tvinga någon att vara med. Men Kalle hotade jag faktiskt. Det är sant, säger han och skrattar.
Konditorlandslaget, i sin nuvarande form, har funnits sedan 2021. Under det gånga året har de tagit fram ett tema och en buffé av bidrag som de nu tävlar med i Europamästerskapen i Paris. De fem tävlingsmomenten är: chokladskulptur, sockerskulptur, glass, dessert och lollipop. Ted tror att laget har goda chanser i tävlingen, särskilt eftersom smak kommer att premieras högt i årets upplaga.
– Det passar oss väldigt bra. Vi kan fokusera på naturliga ingredienser, gå tillbaka till ”riktiga grejer”. Jag kan tycka att många konditorier överdriver med färgerna. Det blir liksom inte naturlig mat. Men i år är metallfärg och liknande förbjudet att använda, vilket vi tycker är jättebra, förklarar han.
Vad är största skillnaden mellan en bra kock och en bra konditor?
– Kockar går mer på känsla, smakar sig fram. För en konditor handlar det mycket om kemi. Man kan inte göra hur som helst. Om man tillsätter mer socker, mer fett eller mer syra så förändrar det texturen på produkten. Vi är mer receptbaserade och mer slaviskt noggranna, medan kockar kan sväva ut lite mer. Det är min personliga åsikt, säger Ted.
Till sist, vilka redskap kan en konditor inte vara utan?
– Det beror på produkten. När man gör en dessert eller lollipop handlar det mycket om precision. Då använder man oftast väldigt små verktyg, pincetter och paletter. Till en glass behöver man något större, inte minst för att lyfta den. Sedan är det klart att även vi behöver knivar, både vassa och slöa. När man skär en deg är det faktiskt en fördel om kniven är slö, avslutar Ted.
Recepttips!
Stilla sötsuget med Fredrik Borgskogs banankola! Att lyckas med det här receptet är faktiskt inte så svårt, så länge du har en bra hushållsvåg hemma och är noga med måtten.
Till receptet