Kockarna runt runda bordet
Coronapandemin har skakat om Sveriges krogbransch. Men hur hårt har restaurangerna i Göteborg drabbats och hur ser framtiden ut? Tre av våra ambassadörer ger sin syn på saken.
Restriktioner, varsel och uteblivna gäster – under 2020 mötte Sveriges kockar och krögare en helt ny verklighet. Coronapandemin kastade om spelplanen och för att överleva blev du tvungen att vara snabbfotad och tänka i nya banor.
För Stefan Karlsson och Götaplatsgruppen skedde förändringen över en natt. Restaurangverksamheten, som bygger mycket på businessgäster, fick otaliga avbokningar när resereglerna stramades åt. Mitt i allt detta planerades bygget av en ny restaurang som skulle öppna under hösten 2020.
Räddningen för Stefans restauranger blev göteborgarna. När businessgästerna uteblev fylldes matborden med lokala restaurangbesökare. Trenden höll i sig under september, då Tavolo slog upp portarna i de gamla Artilleristallarna på Magasinsgatan. Invigningen lockade en stor, hungrig hemmapublik.
Även Thomas Sjögren öppnade nytt under pandemin. Tillsammans med kompanjonerna på Skärets krog tog han i slutet av mars över driften av Stora Hotellet i Fjällbacka. Friskt vågat? Faktiskt var det något av en lyckträff att satsa på just Bohuslän denna sommar. Många svenskar valde en ”hemester” i stället för en utlandsresa, vilket gjorde att turistströmmen till västkusten var stark.
Något knaggligare gick det för hans restaurang Grano i centrala Göteborg. Där testades många nya idéer under 2020, för att kompensera för de glesa borden och tidiga stängningarna. Bland annat erbjöd de gästerna en utökad take away-meny och skräddarsydd matkasse.
Både take away och matkassar fick ett uppsving i och med coronautbrottet. Plötsligt kunde göteborgarna välja och vraka bland restaurangrätter, utan att behöva lämna hemmet. Även maten från Stefans Michelinkrog SK Mat & Människor packades om i praktiska laga-själv-kassar.
Ja, många kreativa lösningar har kommit ur pandemin – vissa mer beständiga än andra. För Louise Johansson innebar coronakrisen en motvillig nystart. När restaurangen hon arbetade på stängdes ner och hennes matlagningsevents ställdes in tvingades hon att söka andra vägar. Hon ville fortsätta laga mat, men visste inte var och hur.
Genom att spåna tillsammans med sina kockvänner kom Louise på två idéer. Dels skulle hon hålla i "cook-alongs" på sitt Instagramkonto, där följarna kunde laga mat tillsammans med henne. Dels skulle hon laga mat till vårdpersonalen på Sahlgrenska, för att stötta dem i sitt tuffa arbete. Det senare var ett initiativ som kom att hyllas av bland andra Sveriges statsminister.
Stefan Karlsson
Hur påverkades du av coronautbrottet?
– I början av pandemin stod jag hemma och högg träd när jag inte jobbade. Jag högg ner allt i hela trädgården. Mest för att skingra tankarna. Det enklaste hade ju varit att bara stänga allt och göra sig av med all personal. Det är en enkel lösning – men inte en lösning för oss.
Hur gick tankarna kring att öppna nytt?
– Tavolo var ju ett projekt som startade långt, långt innan. Samtidigt kändes det ändå rätt att öppna 2020 eftersom det gav oss något att se framemot. Något att jobba med rent aktivt som också skapade energi bland medarbetarna.
Vad fick ni för respons från gästerna?
– Många kom ju i början, för att det var ett nytt ställe. Man såg det nog lite som en verklighetsflykt. En miniresa in i en låtsasvärld någonstans, i stället för att resa bort. Tillresta gäster är det ju inte så många nu, utan det är göteborgaren som går ut och äter. Det är en stor skillnad.
Louise johansson
Hur påverkades du av coronautbrottet?
– Just då jobbade jag på Restaurang VRÅ, men den stängde ner ganska snabbt. Sedan hade jag en del privata events inbokade – föreläsningar, matevents och catering – som avbokades successivt. Där och då tänkte jag: ”Shit, vad fan händer? Vad ska jag göra nu?”
Hur löste du situationen?
– Jag ville fortsätta att laga mat. I det föddes idén med cook-alongs. Så jag testade att köra live – och det blev bra. Sedan körde jag på varje torsdag för att nöta in det. Folk verkade ju positiva. Det är inget som jag tjänar pengar på, men det pröjsar hyran. Där är jag idag.
Har det kommit något positivt ur pandemin?
– Jag upplever att alla vill bidra på något sätt. Vi är ett gäng kockar som träffas varje dag och lagar mat till IVA-personalen på Sahlgrenska, ungefär hundra portioner per dag. Det ger en positiv energi.
thomas sjögren
Hur påverkades du av coronautbrottet?
– Man tvingades ju att vara kreativ och hitta på nya lösningar. Det kanske inte är det bästa sättet att vara kreativ på, men mycket bra saker kommer ur det också. Vi öppnade ju Fjällbacka under pandemien, vilket var väldigt lärorikt. Att öppna upp ett ställe med de förutsättningarna.
Hur klarade sig dina restauranger?
– Jag upplever att vi med säsongsställen klarade oss ganska bra, eftersom många svenskar semestrade i Sverige i somras. Vi tappade inte så mycket som man hade kunnat tro.
Vad tror du om kommande år?
– Jag tror att det kommer vara ganska lugnt januari till mars. Sedan kommer folk behöva lite frisk luft och ta sig ut. Att det finns lite mer glädje när solen kommer fram. Jag hoppas det. Man drivs ju ändå av att göra människor glada. Det är ju därför man har restaurang.
Liknande läsning
- Senaste inläggen
- Produkttips
- Recept
- Matprofiler
- Inspiration
- Nyheter
- Knivskola
- Stekskola
- Såsskola
- Vinglasskola
- Sushiskola
- Kocktävlingar
- Mässor och event
- Skötselråd
- Knivguide
- Drinktips