Gör så här
Skär potatisen till gnocchin i mindre bitar och koka mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, pressa ner potatisen i en bunke och låt svalna. Tillsätt ägg och salt och rör till en jämn smet. Häll i mjölet och arbeta till en smidig deg. Dela degen i fyra bitar och rulla till centimetertjocka längder på ett mjölat bakbord. Skär längderna i bitar om 3 centimeter och tryck till dem lätt med en gaffel så att de blir räfflade. Lägg bitarna på en mjölad plåt.
Koka gnocchin i lättsaltat vatten i omgångar. En gnocchi är klar när den flyter upp till ytan. Lyft upp dem med hålslev, kyl i kallt vatten och låt rinna av väl.
Värm ugnen till 125 grader, varmluftseffekt.
Badda in fläskfilén med nymald salt och peppar och stek den runt om i olja och smör. Lägg över i en ugnssäker form och baka med termometer tills innertemperaturen är 69 grader. Ta ut och låt vila i minst 5 minuter.
Stek gnocchin gyllene i olja och smör i cirka 3 minuter. Tillsätt vitlök och chili när 1 minut kvarstår. Rör ner salvia och rödlök och vänd runt. Smaksätt med citronsaft, citronskal, salt och peppar.
Lägg upp gnocchin på ett serveringsfat. Skär fläskfilén i bitar om 3 centimeter och lägg ovanpå gnocchin. Garnera med salladsblad, salvia och finhackad gräslök. Servera med crème fraiche i en skål vid sidan av.
Foto: Stefan Edetoft