Global Chefs Challenge
I veckan smäller det. Frida Bäcke och Jimmi Eriksson från Svenska Kocklandslaget tävlar i världsfinalen i Global Chefs Challenge. Tävlingen går av stapeln i Kuala Lumpur den 13–14 juli.
Foto av Per-Erik Berglund/ Znapshot AB
Global Chefs Challenge är en internationell tävling som kan jämställas med VM i individuell matlagning. Det finns andra liknande kocktävlingar som arrangeras av olika organisationer, exempelvis Bocuse d’Or.
Global Chefs Challenge går av stapeln på WorldChefs Congress & Expo i Kuala Lumpur den 11–14 juli. Tävlingen har tre olika underkatergorier, varav Jimmi Eriksson och Frida Bäcke ska tävla i kategorierna Global Chef och Global Pastry Chef.
Frida har tidigare erfarenhet av att tävla i Global Pastry Chef. År 2016 slutade hon tvåa i tävlingen. Samma år tävlade också Kocklandslagets lagledare Fredrik Andersson i Global Chef och kom tvåa.
– Det är en rolig tävling att delta i där man kan visa sin bredd i de fyra rätterna, menar Fredrik.
Tävlingen ställer höga krav på kulinariska prestationer. Jimmi och de andra tävlande i kategorin Global Chef ska på 6 timmar och 15 minuter laga ihop en 4-rättersmeny för 12 personer. Råvarorna som måste ingå är kaviar, hälleflundra, tre olika detaljer på kalv, choklad, te samt fruktpuré.
För Fridas del är uppgiften att presentera en tårta, sex desserter och en skulptur. Skulpturen måste innehålla minst 60 procent choklad och vara minst 60 cm hög, men det är tillåtet att blanda in andra material och bygga skulpturen hur hög som helst. Temat är valfritt, dock ska det finnas en koppling till Asien.
I Kuala Lumpur kommer Frida att möta tio andra nationaliteter och Jimmi 20 andra nationaliteter. De har förberett sig väl och tränat, samtidigt som de också ligger i hårdträning med Kocklandslaget inför VM i Luxemburg i november 2018.
Liknande läsning
- Senaste inläggen
- Produkttips
- Recept
- Matprofiler
- Inspiration
- Nyheter
- Knivskola
- Stekskola
- Såsskola
- Vinglasskola
- Sushiskola
- Kocktävlingar
- Mässor och event
- Skötselråd
- Knivguide
- Drinktips
- Japansk knivguide