Årets Kock 2016, Jimmi Erikssons, första matminne var när han var hos sin mormor och morfar på Värmdö där de har sommarställe. De badade och metade abborre som serverades nygrillad med potatis, smör och dill från det egna trädgårdslandet.
När det blev dags att söka gymnasium blev det restaurangskola och Jimmi insåg att det fanns en stor värld inom branschen och han började arbeta utomlands efter en tid på Soliden hos Christer Svantesson. Under fyra år arbetade han i Österrike, Karibien, England och på en privat båt i medelhavet.
- Det jag jobbar med är det jag vill tävla med, säger Jimmi. För Jimmi är det är viktigt med redskap som han gillar och att de är samma inför tävlingar som han jobbar med dagligen så han vet hur de beter sig. Han vill få det vardagliga att livet att bli så likt tävlingen som möjligt, det är då han får harmoni och att det går som det ska göra.
Att vinna den prestigefulla tävlingen Årets Kock kan vara svårt att förstå och när Jimmi fick höra sitt namn när vinnaren presenterades fick han nästan en black out. Han hade jobbat så hårt för att komma dit och för att tro på sig själv, så när det stod klart att han vunnit upplevde han en känslostorm. Det var också blandade känslor eftersom han hade två kollegor från Lilla Ego som också tävlade i finalen, som ville vinna lika mycket som han, men det blev ett kramkalas iallafall.
– Jag har nog inte förstått ännu och landat i den här rollen för detta är något man drömt om hela sitt liv, säger Jimmi.
Den första tiden efter att ha vunnit är hektisk, det är många som drar i honom men han säger att han ser fram emot att göra gästspel samtidigt som han vill hinna med att arbeta lite på Lilla Ego för att inte komma ifrån köket.
- Jag älskar att stå i köket och laga mat till gäster, det är det jag brinner för. Jag vill göra gästspel och laga mat åt människor så jag inte kommer ifrån köket. Jag ska snart upp till Luleå och gästspela på Hemma Gastronomi, avslutar Jimmi.
Jimmi är en riktig tävlingsmänniska, och för att koppla av är det olika former av sporter som gäller. Lämpligt nog finns ett bordshockeyspel uppställt på Sundqvist lager och innan det var dags att gå loss i alla kockars godisaffär – Sundqvist Showroom – hann Jimmi med att spela en match. Gissa vem som vann?
Tre snabba:
Morgon eller kvällsmänniska?
- Kvällsmänniska, ibland har jag svårt att sova och är vaken till långt in på morgontimmarna. Då planerar jag menyer och tänker på hur olika rätter komponeras.
Vad är avkoppling för dig?
- Jag älskar bollsport så jag spelar gärna pingis eller biljard för att koppla av, det går inte att tänka så mycket när bollen kommer emot en.
I Globals knivskola lär Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016, dig att putsa filén ren från fett och hinnor samt vad du bör tänka på när du portionerar köttet.
Biff Rydberg är en riktig klassiker och är även, Sveriges kandidat i Bocuse d'Or 2023, Jimmi Erikssons favoriträtt. Rätten blir extra god med en fräsch senapskräm!
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.