Revanschlust i nya Svenska Kocklandslaget
I förra veckan presenterades det nya Svenska Kocklandslaget. Tillsammans ska de arbeta efter ledorden #vägentillbaka med syfte att återta ställningen som ledande kockar och konditorer i världen. Målet är inget annat än att vinna guld i Culinary Olympics 2020, men närmast siktar de på Culinary World Cup i Luxemburg i november 2018.
Team manager, Fredrik Andersson, känner stor revanschlust efter att ha placerat sig på en sjätteplats i VM med förra landslaget och är riktigt taggad på att arbeta med de nya lagmedlemmarna.
- Det finns enormt mycket erfarenhet i det nya laget. Många har rutin från individuella tävlingar, men jag har också valt att blanda med en hel del ungt och hungrigt.
Det var totalt 52 st kockar och konditorer som sökte en plats i landslaget, varav 27 kallades på intervju och elva blev uttagna. Endast en av medlemmarna i det nya laget är kvinna. Detta har väckt en del frågor. Fredrik berättar att hans vision var att det skulle vara en så jämn fördelning som möjligt bland kvinnor och män, men att de kvinnliga ansökningarna gapade med sin frånvaro.
- Jag har försökt att headhunta kvinnor till laget, men många av de duktiga kvinnliga kockarna är nöjda med att arbeta på sina restauranger och är inte intresserade av att tävla. Därför har jag tillsammans med Malin Söderström startat Malin Söderströms Stipendium som ska uppmuntra fler kvinnliga kockar att vara med i framtiden, berättar Fredrik.
Unga kvinnor kommer att kunna söka stipendiet med syfte att sedan söka sig vidare till Svenska Kocklandslaget. Ett erhållet stipendium ökar också chansen att bli uttagen. Det enda kravet är att du som söker är medlem i Svenska Kockars förening, är yrkesverksam i Sverige och är kvinna mellan 18–23 år.
Det nya laget kommer att satsa stort genom att bland annat öka mängden fysisk träning. Tanken är att fysisk aktivitet ska vara en naturlig del av lagets träningar framöver för att ytterligare stärka medlemmarnas fysik så att laget kan prestera bättre i tävlingssammanhang. Fredrik säger också att du måste uppträda som en vinnare för att bli en vinnare. Därför kommer han att kräva att alla i laget är ordentligt klädda, alltid arbetar precis som på tävling och kommer väl förberedda när de träffas för att träna. Och mycket träning blir det. Fem dagar i månaden framöver kommer Svenska Kocklandslaget att träffas på Electrolux i Framtidens kök och jobba tillsammans mot OS-guldet.
Nya laget
KOCKAR
Jimmi Eriksson, jimmigastronomi.se, Stockholm
Ola Wallin, SK Mat & Människor, Göteborg
Andreas Printz, Görvälns Slott, Stockholm
Anders Karlsson, The Absolut Company, Stockholm
Daniel Haynes, TAP room, Stockholm
Tommy Eriksson, Högberga Gård, Stockholm
KONDITORER
Kalle Bengtsson, Gothia Towers, Göteborg
Frida Bäcke, Vaaghals, Oslo
Sebastian Pettersson, Oaxen Krog, Stockholm
Kasper Kleihs, Upper House Dining, Göteborg
Fredrik Borgskog, Upper House Dining, Göteborg
TEAM MANAGER
Fredrik Andersson, Gothia Towers, Göteborg
Liknande läsning
- Senaste inläggen
- Produkttips
- Recept
- Matprofiler
- Inspiration
- Nyheter
- Knivskola
- Stekskola
- Såsskola
- Vinglasskola
- Sushiskola
- Kocktävlingar
- Mässor och event
- Skötselråd
- Knivguide
- Drinktips