Lyx i varje tugga! Stjärnkocken Stefan Karlsson serverar en otrolig chokladdessert som fullkomligt smälter i munnen.
Vill du imponera på dina matgäster? Stefan Karlssons bakade choklad är något utöver det vanliga – och en perfekt avslutning på middagsbjudningen. Receptet kan verka komplicerat, men det går jättebra att tillaga alla komponenter i förväg. Allt du behöver göra vid servering är att lägga upp desserten på tallriken och eventuellt vispa lite grädde till.
Sätt guldkant på middagen!
INGREDIENSER
(ca 4 portioner)
Bakad choklad
4 st portionsformar i silikon
90 g philadelphiaost
80 g grädde
90 g mjölkchoklad
65 g mörk choklad
1 st ägg
Havssalt
Lingonpäron
250 g lingon
250 g strösocker
250 g vatten
15 g hel kanel
5 st stjärnanis
4 st päron, gärna svenska
Rårörda lingon
50 g frysta lingon
40 g strösocker
1–2 msk Xanté (päroncognac)
Salt kolasås
1,3 dl vispgrädde
0,75 dl ljus sirap
0,75 dl strösocker
15 g smör
0,5 st vaniljstång
Havssalt
Till servering
Vispgrädde
Chokladkex och/eller chokladbit
Gör så här
Bakad choklad
Koka upp grädde och färskost och låt tjockna. Bryt ner chokladbitarna i en bunke. Häll över den varma gräddblandningen. Vispa tills chokladen smälter samman med grädden. Vispa i ägget. Smaka av med lite havssalt.
Sätt ugnen på 95 grader. Häll upp smeten i silikonformar. Baka i 18 min. Tag ut och låt formarna svalna något, innan du ställer in dem i frysen. När chokladen är fryst kan du ”ploppa ut” den ur formarna, för att sedan tina långsamt i kylen.
Lingonpäron
Ta fram en kastrull. Tillsätt alla ingredienser till lingonpäronen, utom de färska päronen. Låt sjuda några minuter och sila av. Försök att pressa ur så mycket saft du kan ur lingonen genom silen.
Skala och skär päronet i mindre bitar eller tärningar. Lägg dem i en bunke. Koka upp den silade lingonlagen. Häll lagen över päronen. Låt stå kallt, så att päronen får färg och smak av lagen. Om du har tillgång till en vakuummaskin, så vakuumpacka gärna päronet tillsammans den varma lagen och låt ligga över natten i kyl.
Rårörda lingon
Blanda de frusna lingonen med socker och Xanté. Rör försiktigt om lite då och då, tills sockret har smält och lingonen tinat.
Salt kolasås
Ta fram en kastrull. Tillsätt alla ingredienser till kolasåsen, utom havssaltet. Värm upp till 105 grader. Smaka av med havssalt. Kyl ner.
Servering
Bygg upp desserten enligt bild, eller efter din egen fantasi. Servera gärna desserten tillsammans med lättvispad grädde och någon liten bit choklad.