Presenteras av:
En vass kniv gör nästan vilken matlagning som helst rolig och inspirerande. Men att hitta rätt i knivdjungeln, bland alla modeller och märken, är inte det lättaste. Vi har frågat Yaxells ambassadör Frida Ronge om hennes bästa knivtips.
Namn: Frida Ronge
Gör: Kulinarisk ledare på restaurangerna TAK och UNN på Hotell At Six. Ambassadör för Yaxell.
Hur upptäckte du Yaxell?
– Det var Sundqvist som presenterade dem för mig och det är jag väldigt glad för. De är fantastiska.
Varför är Yaxell så bra?
– För att de håller sig så vassa. Jag kan bryna upp dem lite grann, och det är allt som krävs för att de ska vara jättebra och vassa länge.
Har du någon favorit?
– Två. Kockkniven, 20 cm, från Super Gou är en allroundkniv som du kan göra det mesta med. Men även trancherkniven från Super Gou är fantastisk. Bladet är slipat på båda sidor, vilket gör den bra att skära snitt och bitar med. Jag använder den i hanteringen av all min sashimi och sushifisk.
Handen på hjärtat: är kniven det viktigaste redskapet i köket?
– Jag tycker det beror på vilken typ av matlagning du gör. För mig som jobbar med japansk mat, som alltid äts med pinnar och därför behöver vara väl uppskuren, är kniven självklart det viktigaste redskapet.
I alla kök borde detta från Yaxell finnas:
– Det är bättre att ha en riktigt bra kniv än flera olika. När jag var yngre arbetade jag med en knivväska med femton skilda modeller, i dag har jag med mig max fyra. I ett privat hemmakök är därför kockkniven från Super Gou en mycket bra investering som du kan använda till det mesta och som kommer att hålla över tid.
Recepttips!
I Fridas kokbok "Rå som sushi" går hon igenom olika grundläggande tekniker, som konsten att skära rå fisk och att välja rätt fisk hos handlaren. Hon delar även med sig av flera inspirerande recept.
På vår blogg hittar du en av favoriterna i boken: Gössashimi med ostron och kål. Ta del av Fridas recept här.