Kyl, skafferi eller rumstemperatur – vet du var råvarorna hör hemma? Följ vår smarta guide och minska ditt matsvinn!
Att kött och mjölk ska förvaras i kylskåpet vet nog alla om. Svårare är det med matvaror som kål, örter, rotfrukter och tomater. Medan den ena föredrar svalkan från kylen, trivs den andra bättre i värmen på köksbänken. Värt att plugga på, tycker vi. Genom att välja rätt förvaring bibehåller du inte bara smak och textur. Du förlänger också råvarans livslängd och minskar risken för onödigt svinn.
I vår förvaringsguide går vi igenom några vanliga matvaror – som lätt kan skapa frågetecken.
KYLSKÅPET
Fänkål – Var grönsak har sin plats. Och fänkål är en gröda som trivs där det är kallt. Även andra kålsorter, såsom vitkål, rödkål, grönkål, spetskål och pak choi förvaras med fördel i kylskåp.
Svamp – Svamp gillar kyla, men inte fukt. I rumstemperatur kommer svampen att torka och på en fuktig plats kommer det att bildas mögel på svampen. Bäst är att lägga svampen i en pappåse som inte är helt försluten i kylen.
Apelsin – Delad frukt ska alltid förvaras i kylskåpet. När det gäller hel frukt är valet svårare, framför allt citrusfrukter. Här vill nämligen apelsiner ha det riktigt svalt, medan citron och lime föredrar rumstemperatur eller skafferi.
Koriander – De flesta färska örter trivs i kylskåp. I originalförpackning kan de hålla sig i ungefär en vecka. Koriander och andra örter som säljs i kruka ska helst stå i ett glas vatten, då de fortsätter att dricka efter skörd.
Kaffet då?
Ja, faktum är att även ett öppnat kaffepaket vinner på att förvaras svalt. Så länge förpackningen är väl försluten och står på en mörk och sval plats, helst i kylen, kan kaffet klara sig uppemot två veckor.
SKAFFERIET
Sötpotatis – Sötpotatisen är en tropisk grönsak som är känslig för stark kyla. Om du förvarar den i kylskåpet finns det risk att potatisen blir hård inuti. Välj därför hellre skafferiet. På en sval, torr plats trivs sötpotatisen bäst.
Lök – Förvara lök mörkt, svalt och inte för fuktigt. Detta gäller för såväl gul lök som rödlök, schalottenlök och vitlök. En delad lök kan du däremot förvara i kylen, men då bör du vira in den i plast eller lägga den i en plastbehållare först.
Avokado – Brukar du lägga avokadon i kylen? Dags att tänka om. Om en avokado förvaras för kallt kan det hända att den inte mognar klart, eller blir brunaktig i färgen. För varmt är inte heller bra, utan ett mellanting är det bästa alternativet.
Potatis – Potatis gillar när det är mörkt, torrt och svalt. Den idealiska temperaturen är ca 10 grader, vilket är något varmare än i kylskåpet. Om du inte har ett skafferi kan du förvara den på en annan sval plats, till exempel i ett skåp eller förråd.
Rumstemperatur
Bananer – Lägg aldrig dina bananer i kylen. De får lätt köldskador och skalet kan bli mörkt och missfärgat. I rumstemperatur mognar bananerna både långsammare och jämnare.
Basilika – Skulle inte färska örter stå i kylen? Jo, men basilika är ett undantag. Det är en ört som trivs bäst på köksbänken, allra helst på en plats med många soltimmar. Om du ställer plantan i kylen kommer den snabbt att sloka.
Zucchini – Om du har skivat eller delat din zucchini hör den hemma i kylskåpet. Men för hel zucchini gäller regeln att den hellre ska förvaras för varmt än för kallt. Detsamma gäller för gurka och squash.
Tomat – Tomater är speciella. Dels är de känsliga för kyla och tappar lätt sin smak. Dels avger de etylen, vilket är ett ämne som gör att andra frukter och grönsaker mognar snabbare. Den bästa förvaringen är därför en egen skål i rumstemperatur.