Det finns många faktorer som påverkar hur ett vin doftar och smakar – inte minst temperaturen. Ta hjälp av vår guide för att maximera din vinupplevelse!
Hur varmt ska ett vin vara? Det beror helt och hållet på vilken typ av vin du har i flaskan. Ofta gör vi misstaget att servera vita viner för kalla och röda viner för varma. En vanlig, och tyvärr felaktig, regel är att rött vin smakar bäst vid rumstemperatur. Är vinet varmare än 20 grader smakar det snarare kvalmigt och kokt. Inte heller är det en god idé att skåla i ett vitt vin som kommer direkt från kylskåpet, eftersom kylan dämpar fruktigheten och aromerna i vinet.
Här nedan har vi listat några vanliga viner och vilken temperatur vi rekommenderar.
För att veta vilken temperatur vinet har kan du använda dig av en vintermometer som du fäster runt halsen på flaskan. Har du ingen sådan? Då finns det några enkla knep att ta till. I videon visar vi bland annat hur du tempererar röda och vita viner – och hur du snabbkyler champagne.
Vinkaraffer är till för att förhöja din vinupplevelse. Emma Ziemann, svensk mästare i sommellerie, lär dig allt om vad du ska tänka på när du dekanterar och luftar vin.
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.