Vilken temperatur ska vinet ha? Ja, det beror på vilken typ av vin du har i flaskan. Vi lär dig att temperera röda och vita viner – och snabbkyla bubbel!
Precis som att en drink eller läsk inte smakar särskilt gott varmt, så smakar också olika viner mer eller mindre bra vid olika temperaturer. Vinets aromer, som har stor påverkan på smakupplevelsen, framträder nämligen bättre vid rätt grad. Ofta serverar vi vita viner för kalla och röda viner för varma.
Här är några tumregler och tips på redskap som ger dig en bättre vinupplevelse.
RÖTT VIN
● Ställ in vinet i kylen 30 minuter innan servering.
● Servera rött vin vid 14–18 grader.
VITT VIN
● Ta ut vinet ur kylen 30 minuter innan servering.
● Servera vitt vin vid 8–12 grader.
BUBBEL & ROSÉ
● Ta ut vinet ur kylen 10 minuter innan servering.
● Servera mousserande vin och rosévin vid 8–10 grader.
VINTERMOMETER
För att veta vilken temperatur vinet har kan du använda dig av en vintermometer som du fäster runt halsen på flaskan.
Om du är osäker, servera hellre vinet lite svalare eftersom det snabbt värms upp i glaset när du häller upp. Håll resterande vin i flaskan svalt med hjälp av en vinkylare.
Glömt att lägga bubblet på kylning? Snabbkyl det med hjälp av en ishink. Allt du behöver göra är att tillsätta is, vatten och några matskedar salt i hinken. Saltet sänker fryspunkten och kyler drycken snabbare.
Bubbel passar till mer än mingel och fördrinkar. Väljer du bara rätt flaskor, så kan du med fördel avnjuta hela din trerättersmiddag med mousserande vin.
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.