Det Svenska Kocklandslaget är ett av de mest framgångsrika kocklagen i världen och nu väntar slutprovet för lagets aktuella konstellation som tillträdde 2013 och som sedan dess har haft OS i sikte. När de nya lagmedlemmarna tillsattes 2013 var det generationsskifte i ett lag som varit Sveriges mest framgångsrika kocklandslag genom tiderna.
Det var stora skor och kockmössor att fylla och det tog drygt ett år innan lagkänslan infann sig ordentligt, berättar lagledaren Jonas Franzén.
Första bragden kom 2014 då laget tog hem silver i matlagnings-VM. Det var då självförtroendet befästes och de vågade tro på att det laget kunde prestera ihop kommer hålla hela vägen till OS.
Sedan ett år tillbaka har de träffats en gång i månaden för att utveckla rätterna de ska presentera på OS. Mellan träningstillfälle har respektive lagmedlem haft en uppgift att utveckla som sedan presenteras för resten av laget. De resultat som hela laget är nöjda med fotograferas och dokumenteras innan man jobbar vidare med någon lite detalj eller komposition på rätten. Det är ett kreativt arbete som samlas under lagets tema, REspect for the Resources.
- Tanken med det nya temat är att utmana oss själva, lagets samarbetspartners, övriga konkurrenter, domare och producenter i hållbarhetsfrågan. Med yrkesstolthet och idérikedom vill Svenska Kocklandslaget föra fram hur alla delar av en råvara kan användas. Dessutom ska allt ifrån kläder och förpackningar i största möjliga mån vara miljövänliga alternativ.
- Detta gäller även transporterna till OS, säger Sebastian Gibrand, lagkapten och kock i Svenska Kocklandslaget.
OS går av stapeln den 22 oktober i Erfurt, Tyskland. Under året har laget tränat på att i skarpt läge laga upp de rätter som de ska tävla med under OS. De har lagat upp en trerätters middag för 110 gäster på exakt samma tillvägagångssätt som kommer att ske under OS. Till och med köksytan är utmätt och alla vitvaror och köksprodukter står uppställda på samma sätt som de kommer göra i tävlingsköket under OS. Vid varje upplagning får de 110 gästerna ge feedback på rätterna och underlaget ger dem detaljer att arbeta vidare på för att uppnå perfektion.
Under lagets sista upplagningstillfälle i Göteborg den 13 september var det ett sammanbitet lag som kämpade i det öppna köket. Fredrik Andersson, lagkapten, berättar att det inte har blivit många timmars sömn per dygn den senaste tiden. Så här nära inpå OS ska allt sitta.
– Vi känner oss trygga med rätterna, det är bara några små detaljer som ska justeras, berättar Fredrik.
När vi frågar hur han tror att laget kommer prestera på OS är hans självklara svar: - Det finns ingen tvekan, vi kommer gå för guld!
Vi på Sundqvist är stolta sponsorer till Svenska Kocklandslaget och har följ laget med spänning under deras resa mot OS. Vi kan bara instämma - visst anas guldvittring!