Följ med bakom kulisserna på Svenska Kocklandslagets sista träning innan Culinary Olympics även kallad matlagnings-OS. Med både findetaljer och knivarna slipade tar det nu sikte mot guld!
Svenska Kocklandslaget vill ta revansch i Culinary Olympics 2020 efter en sjätteplatsplacering för fyra år sedan. Med en guldmedalj i ryggen från Culinary World Cup i Luxemburg i december 2018 har de som mål att även stå högst på prispallen i Culinary Olympics, som i vardagligt tal kallas för matlagnings-OS, i Stuttgart den 14-19 februari.
Sverige är starkt representerade i tävlingen med flera lag. Förutom Svenska Kocklandslaget åker Juniorkocklandslaget och de regionala lagen Skåne Kulinar och Stockholm Culinary ner till Stuttgart för att försvara sina tidigare guld från 2016.
De har förberett sig under lång tid och det är en stor insats från både lagmedlemmar, sponsorer och leverantörer.
– Laget har träffats fem dagar i månaden för att träna tillsammans hos Electrolux professional i deras träningslokal ”Framtidens Kök”. Dessutom har varje lagmedlem tränat ytterligare ca 20 timmar i månaden på egen hand, berättar kocklandslagets lagledare Fredrik Andersson.
Som sponsor får Sundqvist, förutom äran att förse laget med knivar och stekpannor, möjlighet att en gång i månaden smaka av menyn laget tränat på och i förra veckan var det sista träningstillfället. Då befann de sig hos sponsorn The Absolute Company för att laget skulle få träna på allt från att packa ner all utrustningen och råvaror, transportera till nytt ställe, sätta upp köket och laga maten precis som det kommer ske under tävlingen.
Även om laget har förberett noggrant i detalj går inte allt att planera. Som att Anders Isaksson med fru behövde åka in till BB och Anders Karlsson fick feber under sista träningen.
– Som lagledare får jag inte vara i närheten av köket under tävling och kan inte gå in för att hjälpa till men vi har anmält en av stipendiaterna som reserv. Matilda Ewaldsson fick hoppa in och bland annat köra garnityr vilket hon gjorde med bravur, säger Fredrik.
– Det är ingen lätt uppgift men det var som om hon inte gjort annat, fortsätter han märkbart stolt.
Tävlingen består av två delar: Varmkök med trerätters meny för 110 gäster och buffé för 12 gäster. Enligt reglerna får man bara väga råvarorna som ska användas, inget får preppas eller skäras upp i förväg. På sex timmar ska laget förbereda menyn och laga upp maten. Förrätten serveras varm och innehålla fisk eller skaldjur eller både och. Varmrätten ska bestå av fågel, vilt, kyckling eller fläsk. Desserten ska innehålla både varma och kalla element.
Vi ser fram emot att heja fram lagen till guld i Stuttgart!