I helgen gjorde sex finalister upp om titeln Årets Ekokock 2018. Vinnaren blev Hanna Lukowiesky som till vardags arbetar på Lilla Bjers gårdskrog på Gotland.
Hanna Lukowiesky tog hem segern i Årets Ekokock i ett starkt startfält, där hon var ensam tjej bland fem killar. Det var femte gången som tävlingen anordnades och bakom arrangemanget står föreningen Ekokockar som drivs av Ulrika Brydling och Erik Måneld. Som sponsor för Årets Ekokock var Sundqvist självklart på plats i Växjö och hejade på finalisterna.
Under tävlingen gick Hanna in med inställningen att ha roligt – och det syntes verkligen på henne. Ögonen glittrade och hon kändes avspänd. Hon hade till och med tid att visa oss sina finalistknivar från de gånger hon tidigare tävlat i Årets Ekokock och Unga Ekokockar. Hannas vinnarbidrag var en grönsaksrätt baserad på rotselleri i olika variationer: picklad, helbakad och friterad som hon serverade med svampkräm, friterad salvia, äpple och kolat smör.
Till vardags arbetar Hanna på Lilla Bjers gårdskrog på Gotland. Restaurangen är känd för sin ekologiska profil och att den är självförsörjande på grönt. Efter segern i Årets Ekokock riktade Hanna stor tacksamhet till sina arbetsgivare och kollegor för deras stöd och motivation och för att de fått henne att inse vad det betyder att vara självförsörjande på grönsaker. En tidigare vinnare som också arbetat på Lilla Bjers är Luqaz Ottosson som nu gått vidare till att tävla i Årets Kock. Trots sina relativt unga år har Hanna också ställt upp i många tävlingar.
– Jag varit med i allt från Unga Ekokockar och Gymnasie-SM till Årets Kockelev och nu Årets Ekokock. Så lite har man hunnit med, berättar Hanna för oss.
Vad är roligast med att ha vunnit Årets Ekokock?
– Det roligaste med att ha vunnit denna tävling är att få sitt namn ut på marknaden. Nu har folk fått se vem jag är, vad jag står för och vad jag brinner för. Sen att tävlingen i sig har ett bra och viktigt syfte i den ekologiska hållbarhetsfrågan gör mig stolt att kunna säga att jag varit en del av den.
Har du fått mersmak för att tävla?
– Det har jag absolut fått. Att tävla är inte bara kul, lärorikt och utvecklande utan det är möjligheten att få möta fler inspirerande och trevliga människor som lockar mest.
Vad har du för mål med framtiden?
– Att göra den så grön som möjligt. Jag vill lära och leva till det yttersta så att jag en vacker dag själv ska kunna lära ut och se till att vi blir ännu fler som kämpar mot en hållbarare framtid.