Presenteras av:
Rött, vitt, rosé... eller kanske orange? Få koll på allt du behöver veta om det populära trendvinet orangevin.
Att det orangea vinet gjort storstilad comeback på vinscenen under de senaste åren är inte direkt någon nyhet. Åtminstone inte för den med koll på vinvärlden, där orangevin varit en stor snackis ända sedan inträdet av naturviner.
Men trots det ökade intresset för den färgglada drycken är det långt ifrån alla som faktiskt har koll på vad orangevin är för något. Ännu mindre hur det tillverkas eller vart det kommer ifrån. Inte du heller? Det är lugnt. Vi sammanfattar vad du behöver veta om den trendiga drycken.
Lär dig allt – och lite till – om orangevin!
en nygammal favorit
Det orangea vinet har sina rötter i Georgien. Här började man tillverka det populära vinet redan för 8000 år sedan – i regionerna Kakheti och Imereti, som än idag står för större delen av landets produktion. Vinet görs på den anrika druvan Rkatsiteli som är en lokal och grön druva.
En grön druva men ett orange vin? Ja, det stämmer. För att tillverka orangevin används idag en gammal vinmakarteknik som ger drycken sin karaktäristiska färg. I stora drag innebär metoden att de gröna druvorna behandlas som blå druvor under en rödvinstillverkning. Druvskalen får ligga och jäsa betydligt längre i musten än standarden för ”vanliga” vitviner och på så vis kramar man ut mer smak och färg ur druvan. Processen sker i stora lerkärl – qvevri – som grävs ned i marken. Detta för att hålla temperaturen nere under den långa jäsningsprocessen.
TORRT, STRÄVT OCH FRUKTIGT
Så hur smakar ett orangevin? Varierande, såklart, beroende på land, producent, ingredienser och druvor. Nuförtiden är det inte enbart i Georgien som vinet tillverkas, utan även i andra länder, såsom Slovenien, Italien och Frankrike. De olika producenterna har således sina egna druvblandningar, metoder och tillvägagångssätt. Och smaksättningar.
Rent generellt dock, beskrivs orangevinet som oxidativt, torrt och strävt. Då vinet utsätts för en lång syreexponering får det en ganska så frisk och syrlig karaktär. Inte sällan med smak av torkad frukt, mogna äpplen, persika, nötter och/eller honung.
ORANGEVIN... som drink?
Är du ett fan av naturvin så kommer du med andra ord sannolikt tycka om orangevin – precis som det är. Om du däremot vill variera dig är en rekommendation att använda vinet som bas till en läcker drink.
En drink? Ja, du läste rätt! Orangevin är perfekt att blanda somriga karaffdrinkar på och bjuder på en lätt, frisk och fräsch smak. Åtminstone jämfört med andra klassiska vindrinkar, som exempelvis den kryddiga, röda Sangrian. I detta recept får orangevinet sällskap av ingredienser såsom ananas, ingefära och olika bitters. En drink helt klart värd att testa – inte minst en solig vår- eller sommardag!
TILL RECEPTET
Trendiga druvor
Hänger du med i vinvärldens snabba svängar? Vi tipsar om tre trendande druvsorter och vinstilar du gör rätt i att lägga på minnet.
Läs mer