Presenteras av:
Dags att haka på trenden med färgglad mat? Då ska du testa Deep sea chia parfait! Det är en krämig chiapudding med smak av vanilj, som får sin blåa färg från torkad himmelsärt.
Butterfly Pea, eller himmelsärt som det heter på svenska, är en blå blomma och växtärt med ursprung i Asien. Traditionellt har blomman använts som naturläkemedel inom kinesisk medicin, där den handplockats, torkats och sedan malts till te. Detta i syfte att ta vara på den stora mängd vitaminer och antioxidanter som sitter i blommans blad. På senare tid har blomman även fått ett uppsving inom matlagningen där den, tack vare dess karaktäristiska blå färg, används som naturligt färgämne i mat och dryck. Här nedanför har vi använt oss av himmelsärt i pulverform – för att ge färg åt en underbart god chiapudding!
Ingredienser
Chiapudding (2 portioner)
Lager 1 - Chiabas
0,5 dl chiafrön
2,5 dl mandelmjölk
2 msk himmelsärt, malen
Lager 2 - Vaniljsmoothie
1 st banan, frusen
4 msk himmelsärt, malen
1 msk vaniljextrakt
1 msk kanel
1 msk lönnsirap
Till servering
Toppa med några skedar vispgrädde
Gör så här
Blanda chiafrön med mandeldryck och himmelsärtspulver. Rör om ordentligt. Placera i kyl över natten.
Förbered vaniljsmoothien innan servering. Mixa banan, himmelsärt, vaniljextrakt och lönnsirap tills du har en fin, blå kräm. Addera kanel och smaka av.
Fördela chiapuddingen i två glas. Strö över ett tunt lager av himmelsärtspulver för extra blå färg. Varva med ett tjockt lager av vaniljsmoothie.
Toppa med vispad grädde, om så önskas. Servera!