Godaste utflyktsmackan? Här möts lättrökt röding, gräddfil, rödlök och rom i en ciabatta full av smak och texturer. Toppa gärna med färska örter från naturen!
Mat smakar bäst utomhus – det är sedan gammalt. Kocken och naturentusiasten Simon Quartey tipsar om ett smarrigt recept som passar perfekt till utflykten. Det bästa är att allt grundarbete går att göra hemma. Det räcker att du plockar lite vilda örter till mackan och bygger ihop den på plats.
Njut av smaken av skog och hav!
INGREDIENSER
(2 portioner)
2 st ciabattabröd
1 st rödingfilé
2 dl gräddfil
4 rejäla skedar stenbitsrom
Picklad rödlök
Vilda örter, gärna bäckbräsma
Gör så här
Förbered rödingen hemma. Börja med att torrsalta fisken och låta den rimma i kylskåp, 6–7 timmar.
Placera fisken i en lämplig röklåda utomhus. Sätt fyr på alspån och rök sedan i 45 minuter. Ta ut fisken ur lådan och baka den sedan i ugnen på 45 grader tills den har en innertemperatur på 34 grader. Förvara svalt fram till servering.
Dela bröden på mitten. Lägg halva rödingen på vardera brödskivan. Fortsätt med gräddfil och picklad rödlök. Avsluta med att lägga på stenbitsrom följt av ett rejält knippe färska, vilda örter.