Nu är Årets rätt 2025 här! Årets Kock-vinnaren Michael Andersson ger oss sin take på tacos med långbakat lammkött och kryddor från hela världen.
Varje år får vinnaren av Årets Kock i uppdrag att fram en ny, svensk matklassiker. ”Årets Rätt” ska vara en maträtt som speglar både samtiden och kockens egen matlagningsfilosofi. Den ska vara klimatsmart, lagad på lättillgängliga råvaror och kunna serveras såväl hemma som på restaurang.
Tidigare Årets Kock-vinnare har bland annat lagat rätter med musslor, vegofärs och vildsvin. Michael Andersson har valt att fokusera på lamm. Närmare bestämt långkokt lamm i en fyllig och kryddig gryta, serverad med fräscha salsor och varma tortillabröd. ”En rätt att samlas kring”, som han själv uttrycker det.
Michael menar att matlagning är ett fantastiskt sätt att knyta band och skapa minnen. Med sitt recept vill han därför inspirera till lekfullhet och nyfikenhet och, kanske viktigaste av allt, mer gemenskap i köket.
– En taco kan passa alla, bara man vågar testa sig fram. Jag vill utmana det svenska folket att våga testa nya saker, laga mer mat och ha kul i köket! säger Michael.
INGREDIENSER
(4 portioner)
Kött
ca 600 g lammstek, alt. 2–4 lammbogar eller lammbringor med ben
2 msk smör- och rapsolja
Lammrub (torr kryddblandning)
Del 1 (rostas i stekpanna):
1,5 msk hel spiskummin
1 msk korianderfrön
1,5 msk fänkålsfrön
2 msk svartpepparkorn
1 tsk hel nejlika
2 tsk persillade (färdig kryddblandning, kan uteslutas)
Del 2 (mixas med del 1):
1 msk paprikapulver
2 tsk rökt paprikapulver
2 tsk vitlökspulver
3 tsk lökpulver
3 tsk torkad oregano
2,5 tsk torkade korianderblad
2 msk salt
Marinad
1 st liten silverlök
2 st tomater
10 st vitlöksklyftor
2 st färska gröna jalapeños
4–6 tsk chipotlepasta
1 l vatten
2 tsk salt
Gryta
2 msk smör- och rapsolja
1 msk tomatpuré
2 st silverlökar
2 st tomater
10 st vitlöksklyftor
1 st apelsin, saft och skal
2 st lime, saft och skal
2 st tärningar kycklingbuljong
3 st kvistar färsk timjan
4 st lagerblad
1 kvist färsk rosmarin
1 kruka koriander
2 msk socker
1 st kanlestång
2 msk salt
4 dl apelsinjuice
En flaska ljus öl (33 cl)
Vatten
Salsa
1 st gröna eller röda tomater
0,5 st rött äpple
1 st färsk grön jalapeño
5 st vitlöksklyftor
0,5 st silverlök
0,5 st kruka persilja
0,5 st kruka koriander
0,5 liter vatten + 1 msk salt
Salt
Socker
0,5 msk grön tabasco eller 0,5 tsk röd tabasco
0,5 msk äppelcidervinäger
Pico de gallo
3 st tomater
1 st silverlök
1 st färsk grön jalapeño
1 kruka koriander
2 st lime, saft och skal
1 vitlöksklyfta
1 tsk socker
2 krm salt
Tillbehör
Små tortillabröd, ca 8–12 st
Smetana
Gör så här
Kött
Köttet behöver inte putsas. Grilla eller bryn köttet i en stekpanna, tills det får en fin stekyta runtom. Ställ åt sidan och fortsätt med kryddblandningen.
Lammrub
Häll alla kryddor under del 1 i en torr stekpanna. Rosta på medelvärme i ca 2 minuter. När kryddorna börjat dofta, blanda dem med ingredienserna under del 2. Mixa med blender eller stavmixer, tills du får en fin och jämn blandning.
Massera in rubben ordentligt i det stekta eller grillade köttet. Låt vila i kylen i minst 4 timmar, helst över natten, så att smakerna sätter sig. Du kan förbereda detta dagen innan eller tidigare.
Tips! Spara kryddblandningen som blir över i en glasburk. Den är perfekt att använda vid grillning av t.ex. kyckling, nötkött, lamm eller grönsaker.
Marinad
Skär upp och ta ur kärnorna ur jalapeñon. Koka upp vatten med salt och under tiden, klyfta löken och tomaterna.
När vattnet kokar, lägg ner lök, tomater, jalapeños och hela vitlöksklyftor.
Ta bort kastrullen från värmen och låt allt stå och dra i ca 10 minuter. Sila bort vattnet.
Mixa de kokta ingredienserna tillsammans med chipotlepastan till en slät marinad, antingen med blender eller stavmixer. Ställ åt sidan.
Gryta
Sätt ugnen på 150 grader.
Skiva löken och tomaterna. Riv skalet av limen och apelsinen utan att få med det vita.
Hetta upp en gjutjärnsgryta eller kastrull som tål ugnsvärme. Fräs rapsolja och tomatpuré på låg värme. Tillsätt löken och stek i ca 1 minut, tills den mjuknar. Fördela jämnt i botten av grytan.
Lägg på ett lager av tomatskivor och tillsätt vitlöksklyftor, timjan, lagerblad, rosmarin, koriander och kanelstång. Lägg i det kryddade köttet och buljongtärningarna. Häll i marinad, apelsinjuice, limesaft, öl, samt lime- och apelsinskal. Fyll på med vatten, så att köttet täcks.
Täck grytan med ett lock och låt stå i ugnen i ca 4 timmar. Köttet är klart när det enkelt släpper från benet. Om du har använt en lammdel utan ben ska det enkelt gå att dra isär. Vid behov, låt grytan stå i ytterligare 30 minuter.
När köttet är klart, ta upp det från grytan och låt vila i en ugnsform.
Ställ grytan på spisen och reducera såsen till hälften på medelvärme. Ta ur kanelstången ur grytan. Använd en mixerstav för att mixa det som är kvar i grytan till en slät och fyllig sås. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite socker vid behov.
Lägg tillbaka köttet i grytan.
Tips! Grytsåsen kan frysas in för att användas till en ny grytbas, i soppor eller som sås. Såsen passar perfekt till kyckling!
Salsa
Dela jalapeñon och äpplet och ta bort kärnhusen. Klyfta tomaten och löken i mindre bitar.
Koka upp vatten och salt i en kastrull. Lägg i alla ingredienser i det kokande vattnet och dra av kastrullen från värmen. Låt vila i vattnet i ca 10 minuter.
Sila av och mixa till en slät sås. Smaka av med koriander, persilja, äppelcidervinäger, salt, tabasco och socker. Låt svalna i kylen fram till servering. Du kan förbereda salsan dagen innan eller tidigare.
Tips! Spara såsen som blir över i kylen. Den passar perfekt till fisk, skaldjur, kyckling och grönsaker.
Pico de gallo
Dela tomaterna och skrapa ur innehållet. Tärna tomaten, löken och jalapeñon i små, fina tärningar. Hacka koriandern och riv vitlöken.
Blanda allt i en skål tillsammans med limesaft, skal, socker och salt.
Rör om och låt salsan stå och dra åt sig smakerna.
Servering
Vid servering, bred smetana på ett litet tortillabröd. Använd en tång för att lossa köttet från benet och servera det med den smakrika såsen från grytan.
Toppa med salsa och pico de gallo.
Tips! Du kan förbereda grytan dagen innan. Innan servering, värm den i ugnen på 120 grader tills den är genomvarm.