Presenteras av:
Vad är egentligen Beaujolais Nouveau för något? Vi dyker ned i det populära, franska trendvinet.
För många vinälskare är den tredje torsdagen i november en helig dag. Då släpps nämligen ”årets första vin” – Beaujolais Nouveau – till försäljning. En av de största höjdpunkterna på året inom vinvärlden. Och en tradition som idag firas, inte bara i Frankrike, utan världen över.
På den svenska dryckesscenen råder inget undantag. Tvärtom hör det till vanligheten att kön utanför Systembolaget ringlar sig lång, dagen till ära. Men varför är hajpen kring vinet så stor?
Nouveau…vad då?
Som namnet antyder har Beaujolais Nouveau sina rötter i det franska vindistriktet Beaujolais, i södra Bourgogne. Ordet ”nouveau” är franska för ”ny” och syftar på årets allra första skörd av vinrankor – det vill säga ”årets första vin”. Detta är något som också speglar vinets stil, som är lätt, friskt och fruktigt.
Beaujolais Nouveau är en så kallad ”primeur”, det vill säga ett ungt vin som säljs direkt efter framställning – utan någon fatlagring. Processen sker oftast genom kolsyrejäsning eller semi-kolsyrejäsning. Metoden gör det möjligt för producenterna att få ut sina viner till butikshyllorna i rekordfart, bara några veckor efter det att druvorna skördats från vinrankan. Lagom till startskottet för försäljningen som enligt fransk lag är reglerad till att starta vid samma tidpunkt, varje år.
Lätta, BÄRIGA & FRUKTIGA
Precis som de flesta viner från regionen görs nouveau-vinerna på den blå druvan Gamay. Druvan ger i regel mjuka och bäriga rödviner med lena tanniner men bjuder också på aromer åt det mer kryddiga hållet, såsom viol eller lakrits. Särskilt utmärkande för gamaydruvan är en generös fruktighet till vinet. Inte minst när det kommer till nouveau-vinerna, som kan vara rätt så josiga i sin stil. Här är smaken ung och somrig – med hög fruktsyra och karaktäristiska inslag av röda bär och skumbanan.
MATCHA RÄTT - MAT & GLAS
När det gäller mat så passar de lätta och bäriga nouveau-vinerna bra ihop med enklare rätter, som går i linje med vinets egen karaktär. Här är milda ostar, fräscha sallader och maträtter med vitt kött (kyckling, kalkon, fisk och skaldjur) att föredra. Har du en flaska Beaujolais Nouveau med hög fruktsyra så passar det även utmärkt att matcha till fetare rätter – varför inte till en krämig pasta, en risotto eller till lax eller tonfisk?
Hur du serverar vinet är även det av stor vikt, såklart. För att locka fram vinets rätta smak rekommenderar vi ett glas för Old World Pinot Noir – förslagsvis Riedels vinglas från serien Veritas. Kupans design lyfter fram de fruktiga och bäriga tonerna i Beaujolais Nouveau och ger en fin balans mellan syra och sötma. Smakar som allra bäst lätt avkylt och vid en temperatur på + 12-14 grader.
TILL GLASET
Trendiga druvor
Hänger du med i vinvärldens snabba svängar? Vi tipsar om tre trendande druvsorter och vinstilar du gör rätt i att lägga på minnet.
Läs mer