Dags för picknick? Matiga mackor är perfekta att stoppa ner i korgen. Här bjuder kocken Louise Johansson på sitt somrigaste recept!
Mat som kan förberedas i förväg är bra picknickmat. Louises goda baguetter är fyllda med hemgjord örtpesto, skivad burrataost och lufttorkad coppa. Hon tipsar även om att servera mackorna tillsammans med frukt och grönt som du skär upp på plats. Varför inte lite nektariner, persikor, jordgubbar och/eller tomater?
En solig succé!
INGREDIENSER
(4 baguetter)
120 g coppa (alt. lufttorkad skinka, lomo, prosciutto, cotto)
2 st burrataostar à 100 g
4 surdegsbaguetter, ca 12–15 centimeter
200 g ruccola
1 tsk flingsalt
1 kruka basilika
Örtpesto
50 g örter (t ex gräslök, basilika, ramslök, persilja, libbsticka)
1 vitlöksklyfta
0,5 st citron, rivet skal och pressad saft
2 dl olivolja
0,5 tsk salt
3 krm nymalen svartpeppar
1 dl rostade pinjenötter
1,5 dl vällagrad ost (t ex parmesan, pecorino, prästost)
Gör så här
Örtpesto
Mixa örter, vitlök, citronskal, citronsaft, olja, salt och peppar till en sås. Tillsätt nötter och ost och mixa hastigt (pulsmixa). Det ska fortfarande finnas lite bitar av nötter och ost kvar i den färdiga röran.
Baguetter
Dela bröden nästan rakt igenom och bred på pesto. Lägg på burrataost och salta med flingsalt. Fortsätt med ruccola, basilika och skinka. Avsluta med att vira in mackorna i papper.