Igår blev Thomas Sjögren Årets Kock 2015 och därmed svensk mästare i professionell matlagning. Det ligger många timmars slit bakom de tävlandes bidrag.
De tillagade en varmrätt med svenskt gårdslamm samt fem smårätter med fisk och skaldjur från Västkusten och Norska havet. Tävlingen håller högre och högre klass för varje år och Filip Fastén, Årets Kock 2014, sa om än lite skämtsamt, att han inte velat vara bland de tävlande i år för då hade han inte haft en chans att vinna. Även juryordförande Fredrik Eriksson berömde årets finalister som något alldeles extra. Dessutom fanns det två kvinnliga kockar med i finalen i år och dem kommer vi förhoppningsvis att få se mycket mer av framöver.
Tävlingen hölls på Gothia Tower i Göteborg och det fanns inte mycket mer att önska av arrangemanget som flöt på från kl 9.00 på morgonen då kockarna började laga mat till prisutdelningen kl 15.30. Jublet och glädjen över att en Göteborgskock vann på hemmaplan gick inte att ta miste på. Thomas som till vardags arbetar på Swedish Taste hade många fans i publiken.
Prins Carl Philip satt med i hedersjuryn och delade sedan ut priset till en glad, lugn och samlad Thomas Sjögren. Thomas har bra tävlingsnerver, han sa själv att han hade hållit sig lugn hela dagen och kände att tävlingen flöt på bra.
Hyllningarna fortsatte under galamiddagen på kvällen där hela Sveriges kockelit och människorna runt omkring dem hade samlats för att avnjuta en fantastisk middag komponerad av Krister Dahl, tidigare lagkapten i Svenska Kocklandslaget och nu exekutive chef på Gothia Towers. Konferencier för kvällen var Maria Lundqvist som fick gästerna att skratta samtidigt som hon med sitt avskalade och närvarnade sätt berörde alla med djupa tankar om livet.
Silvermedaljen gick till Daniel Engellau och bronset till Saori Ichihara. Nu börjar Thomas en helt ny resa som Årets Kock och snart kommer han på besök till Sundqvist för att ta emot ett pris även från oss.