Visste du att pesto enligt tradition tillagas i mortel? Namnet kommer från italienskans "pestare" som betyder just "att stöta". Här är ett recept på en klassisk italiensk basilikapesto. Testa att göra en mortlad variant och upptäck vilken skillnad det blir i smak och textur!
Ingredienser
Pesto genovese
50 g pinjenötter, rostade
2 krukor basilika
2 vitlöksklyftor, hackade
2 dl olivolja
100 g parmesanost, riven
Salt
Gör så här
Ta fram en stor mortel. Mortla vitlök tillsammans med lite salt. Tillsätt basilika, lite i taget, och mortla till en pasta.
Rosta pinjenötterna i en torr, het stekpanna tills de fått en ljusbrun färg. Mortla sedan till önskad konsistens. Om du vill ha en ”crunchy” pesto räcker det att du krossar nötterna försiktigt med morteln.
Avsluta med riven parmesanost och olivolja. Rör om ordentligt innan servering.
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.