Presenteras av:
Kockkniven i Yaxells knivserie Zen har utsetts till testvinnare två år i följd i Aftonbladets knivtest. Vad var det då som gjorde att just denna kniv stack ut i jämförelse med andra kockknivar?
Motiveringen från Aftonbladets testperson Markus Löfgren löd: "Perfekt balanserad och känns mycket bra i greppet. Ganska högt blad, det gillar jag, skönt att luta fingrarna emot. Mycket vass, skär rakt. Väldigt bekväm att jobba med."
Till vardags arbetar Markus som verksamhetschef och lärare i knivteknik på Restaurangakademien i Stockholm. I testet jämförde han 13 olika kockknivar i proffsklass. Alla knivarna fick godkänt för skärpan, men vassast var Yaxell ZEN, som fick hela fem plus i betyg!
Så gick testet till:
Först skivade Markus rotselleri för att se hur knivarna klarade lite grövre arbeten, sedan skar han selleri i små tärningar (brunoise) samt finhackade lök för att känna hur knivarna klarade finliret. I dilltestet såg han om knivarna skar eller mosade grönskan mot skärbrädan och slutligen bedömde han skärpan genom att skiva tomat.
Ta del av hela testet här.