Kniven är det redskap som används mest i köket. På samma sätt som en dålig och slö kniv kan förta matlagningsglädjen, gör en bra och vass kniv nästan vilken tillredning som helst rolig och inspirerande.
Att hitta rätt i knivdjungeln är inte det lättaste. Ett gott råd är att välja en kniv som är välbalanserad och som har ett slitstarkt stål som håller sig vasst. Vilken kniv som ligger bäst i din hand kan däremot bara du själv svara på. Här nedan kan du läsa om våra ambassadörers absoluta favoriter. Förhoppningsvis kan deras matnyttiga tips hjälpa dig i jakten på din favoritkniv!
Stjärnkockarnas favoriter
Namn: Stefan Karlsson
Gör: Driver Götaplatsgruppen med restaurangerna SK Mat & Människor, Toso, Mr. P, Bar himmel, At Park och Tavolo. Ambassadör för Tamahagane.
Hur upptäckte du Tamahagane?
– Det var Mino från Global som rekommenderade dem. Jag föll pladask.
Varför är Tamahagane så bra?
– För det första är det otroligt vackra knivar. För det andra är de mycket lätta att hålla supervassa. För det tredje passar dess handtag mig väldigt bra. Att de är från Japan lockar också, de är särskilt duktiga på att göra knivar till ett genuint hantverk.
Har du någon favorit?
– Serien San Kyotos kockkniv 21 cm. Den är gjord av 63 lager stål, samma stål som samurajsvärd smids av, vilket gör att den är otroligt vass och har ett fantastiskt vackert mönster.
Handen på hjärtat: är kniven det viktigaste redskapet i köket?
– All mat börjar med ett helt djur eller en hel råvara som måste finfördelas för att kunna lagas och ätas. Det första du behöver i ett kök är därför en kock, sedan en kniv. Annars kommer du ingenvart.
I alla kök borde detta från Tamahagane finnas:
– Är man ett knivfreak som jag har man tvåhundra för många, det finns så många specialknivar och specialmodeller. Men alla som frågar mig får samma svar: börja med den klassiska kockkniven och lär dig hur du använder den bäst. Den klarar det mesta.
Namn: Frida Ronge
Gör: Kulinarisk ledare på restaurangerna TAK och UNN på Hotell At Six. Ambassadör för Yaxell.
Hur upptäckte du Yaxell?
– Det var Sundqvist som presenterade dem för mig och det är jag väldigt glad för. De är fantastiska.
Varför är Yaxell så bra?
– För att de håller sig så vassa. Jag kan bryna upp dem lite grann, och det är allt som krävs för att de ska vara jättebra och vassa länge.
Har du någon favorit?
– Två. Kockkniven från Super Gou, 20 cm, är en allroundkniv som du kan göra det mesta med. Men även trancherkniven, 25,5 cm, från Super Gou är fantastisk. Bladet är slipat på båda sidor, vilket gör den så bra att skära snitt och bitar med. Jag använder den i hanteringen av all min sashimi och sushifisk.
Handen på hjärtat: är kniven det viktigaste redskapet i köket?
– Jag tycker det beror på vilken typ av matlagning du gör. För mig som jobbar med japansk mat, som alltid äts med pinnar och därför behöver vara väl uppskuren, är kniven självklart det viktigaste redskapet.
I alla kök borde detta från Yaxell finnas:
– Det är bättre att ha en riktigt bra kniv än flera olika. När jag var yngre arbetade jag med en knivväska med femton skilda modeller. I dag har jag med mig max fyra. I ett privat hemmakök är därför kockkniven från Super Gou en mycket bra investering som du kan använda till det mesta och som kommer att hålla över tid.
Namn: Edin Dzemat
Gör: Krögare och tidigare lagkapten för det Svenska Kocklandslaget.
Hur upptäckte du Global?
– Under mitt första år på kockskolan. Redan då jobbade flera kända kockar med märket och knivarna syntes flitigt överallt.
Varför är Global så bra?
– I mitt arbete är de så lätthanterliga. De är enkla att få upp skärpan på och har ett skönt grepp i handen.
Har du någon favorit?
– Den klassiska kockkniven Global G-2, 20 cm. Det är min favorit alla dagar i veckan.
Handen på hjärtat: är kniven det viktigaste redskapet i köket?
– Ja, för utan en bra och vass kniv är det svårt att få ett bra resultat i matlagningen. Det blir helt enkelt roligare att jobba då.
I alla kök borde detta från Global finnas:
– Än en gång svarar jag G-2. Det är verkligen en allroundkniv som funkar till så mycket i köket.