I helgen avgörs det vem som blir Årets Kock 2018. Tävlingen, som firar 35 år i år, går av stapeln i Kungliga Tennishallen i Stockholm. Åtta finalister tävlar om den hedervärda titeln.
Foto: Sanna Lindberg
År 1983 grundade Tore Wretman tävlingen Årets Kock tillsammans med Gastronomiska Akademien. Målet var att öka intresset för gastronomi, lyfta kockyrkets status och även det skandinaviska kökets renommé. Idag anses Årets Kock vara Sveriges mest prestigefulla matlagningstävling och varje år gör de främsta kockarna upp om segern.
Årets Kock 2018 bjuder på en hel del nyheter. Antalet tävlingsmoment har utökats och de tävlande bedöms i såväl hantverksskicklighet som tävlingsrätt och teoretisk kunskap. Finalen har flyttats från vår till höst, vilket innebär en ny råvarusäsong för deltagarna med alla möjligheter och utmaningar som det medför.
Tävlingen öppnas också upp för allmänheten. Alla matlagningsintresserade är välkomna att besöka Kungliga Tennishallen i helgen för att se finalen. Vem som tar över titeln efter regerande mästare Johan Backéus avgörs på lördag 29 september.
De åtta finalisterna är Jonas Alvin, Anders Johnsson, David Lundqvist, Martin Moses, Lars Niklasson, Magnus Persson, Ludwig Tjörnemo och den tidigare Årets Kockvinnaren Peter J. Skogström. På fredag tävlar alla finalisterna mot varandra. De ska laga en varm förrätt, mellanrätt eller huvudrätt med kyckling som tydlig huvudråvara som ska serveras i sex portioner. De har 9,5 timmar på sig att färdigställa rätten, och därtill övriga uppgifter som i dagsläget är hemliga. Till finalen har de kunnat öva på kycklingrätten medan de andra uppgifterna inte varit kända för deltagarna på förhand. Endast fyra av åtta finalister går vidare till lördagen.
Årets jury är en diger skara av framgångsrika kockar och branschpersonligheter. Prins Carl Philip, som utsetts till beskyddare av Årets Kock, medverkar för sjätte året i rad. Vi på Sundqvist har givetvis sett till att juryn äter med Globalbestick och att de tävlande är utrustade med redskap från Scanpan, Global och Zassenhaus för att ha de bästa förutsättningarna i köket.
Som stolt partner till Årets Kock kommer vi också att vara på plats i Kungliga Tennishallen med en monter. Vi kommer att ha utvalda produkter till försäljning och ambassadörerna Andreas Hedlund (Årets Kock 2002) och Thomas Sjögren (Årets Kock 2015 samt deltagare i Kockarnas kamp) kommer att finnas med i montern och bjuda på smakprover.
Välkommen att besöka oss på Årets Kockfinalen!
Du kan också följa tävlingen live via Årets Kocks Facebooksida.
Lär dig att stycka kyckling av Thomas Sjögren, Årets Kock 2015! Några enkla drag med kniven är allt som krävs för att du ska få ut fina filéer i form av lår, bröst och vingar.
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.