Vår variant på den ungerska klassikern gulasch! En värmande soppa gjord på högrev och potatis, smaksatt med karaktäristiska kryddor såsom kummin och ungerskt paprikapulver.
INGREDIENSER
(4 portioner)
60 g smör
2 st gul lök
3 st vitlöksklyfta
2 st lagerblad
2 st tomat /eller 300 g krossade tomater
2 st paprika
3-4 msk ungerskt paprikapulver
1 tsk kummin
600 g högrev
3 st morot
500 g potatis
150 g rotselleri
1 stk persiljerot
1-1,5 l vatten
salt
peppar
1 knippe bladpersilja till garnering
Gör så här
Finhacka lök och vitlök. Putsa köttet och skär i cirka 4 cm stora tärningar.
Fräs löken i en stor gryta med smör tills den är mjuk och glansig (cirka 2-3 minuter). Addera vitlök och stek i 2-3 min till.
Tillsätt köttbitarna och stek i ca. 3-4 min, under omrörning. Häll paprikapulver över köttet och ta bort grytan från plattan (bränns pulvret får det en bitter smak).
Tärna paprika och tomat i stora bitar och addera till grytan. Tillsätt tillräckligt med vatten för att täcka köttet (cirka 1-1,5 l ). Låt koka upp.
Skala och skär rotselleri och persiljerot i stora bitar (tillräckligt stora så att du kan plocka ur dom från grytan igen).
När grytan kokar; tillsätt rotselleri, persiljerot och lagerblad. Krydda med kummin samt salt och peppar enligt smak. Låt koka under lock i cirka 2 timmar (eller tills köttet börjar bli mört).
Skala och hacka morot. Addera till soppan. Skala och tärna potatisen och lägg i när köttet är mört. Låt koka i cirka 20 minuter eller tills rotfrukterna mjuknat.
Plocka ur rotselleri, persiljerot och lagerblad från soppan. Smaka av och tillsätt mer kummin, salt eller peppar om så önskas.
Häll upp i en skål och servera tillsammans med hackad bladpersilja och färskt bröd!