Vår variant på den ungerska klassikern gulasch! En värmande soppa gjord på högrev och potatis, smaksatt med karaktäristiska kryddor såsom kummin och ungerskt paprikapulver.
INGREDIENSER
(4 portioner)
60 g smör
2 st gula lökar
3 st vitlöksklyftor
2 st lagerblad
2 st tomater, alt. 300 g krossade tomater
2 st paprikor
3–4 msk ungerskt paprikapulver
1 tsk kummin
600 g högrev
3 st morötter
500 g potatis
150 g rotselleri
1 st persiljerot
1–1,5 l vatten
Salt och peppar
Till servering
1 knippe bladpersilja
Bröd
Gör så här
Finhacka lök och vitlök. Putsa köttet och skär det i ca 4 cm stora tärningar.
Fräs löken i en stor gryta med smör tills den är mjuk och glansig (ca 2–3 minuter). Addera vitlök och stek i ytterligare 2–3 minuter.
Tillsätt köttbitarna och stek under omrörning, ca 3–4 min. Häll paprikapulver över köttet och ta bort grytan från plattan (bränns pulvret får det en bitter smak).
Tärna paprika och tomat i stora bitar och tillsätt i grytan. Häll i tillräckligt med vatten för att täcka köttet (ca 1–1,5 l ). Låt koka upp.
Skala och skär rotselleri och persiljerot i stora bitar (tillräckligt stora för att du ska kunna bort dem från grytan igen).
När grytan kokar; tillsätt rotselleri, persiljerot och lagerblad. Krydda med kummin samt salt och peppar efter smak. Låt koka under lock i ca 2 timmar (eller tills köttet börjar bli mört).
Skala och hacka morot. Tillsätt i soppan. Skala och tärna potatisen och lägg i när köttet är mört. Låt koka i ca 20 minuter, eller tills rotfrukterna har mjuknat.
Plocka ur rotselleri, persiljerot och lagerblad från soppan. Smaka av och tillsätt mer kummin, salt eller peppar om så önskas.
Häll upp i en skål och servera tillsammans med hackad bladpersilja och färskt bröd!