Presenteras av:
Sushikocken Yann Sahlén visar hur man lyckas med det perfekta sushiriset.
1. Att laga Sushi handlar till 70 % om riset. Det är här i konsten ligger och varje kock har sitt eget recept.
2. Häll riset i en bunke och skölj med kallt vatten tills det är klart och allt mjöldamm och stärkelse har försvunnit.
3. Vänd riset försiktigt så att riskornen inte går i sönder.
4. Häll av och fyll på med rent vattnet som täcker riset.
5. När riset är täckt med vatten kläd bunken eller kastrullen med plastfolie, lägg på ett lock och låt stå för att svälla. Efter fyra timmar, eller längre, är riset klart att kokas.
6. När riset har fått en klar vit färg är det klart. Ta tre delar ris och två delar vatten och låt koka med lock. Sjud i ca 20 min. Ta av kastrullen från plattan, låt vila i ca 15 min.
7. Häll på susi-su tills det rinner igenom riset, blanda runt försiktigt för att inte mosa riskornen.
8. Häll på tills riset släpper lätt, då är riset färdigt.
SUSHI-SU
Sushi-su är (sushivinäger) som består av socker, risvinäger och salt. Till 500 gr. ris använd: 3 dl risvinäger, 1, 5 dl strösocker, 3 kryddmått salt. Häll ingredienserna i en kastrull och värm på. När sockret börja smälta ta av kastrullen från plattan (får ej koka), låt svalna.