Sörj inte att sommaren snart är över. Än finns det tid för matupplevelser i det gröna. Nu hänger äpplena tunga på träden och det är dags att skörda!
I skiftet mellan sommar och höst gör september sitt intåg. Det är nu säsongen för svenska äpplen tar fart på allvar och vi gläds åt dignande fruktträd i trädgården. Det finns så mycket gott du kan göra med äpplen. Våga se bortom den klassiska smulpajen och testa ett annorlunda recept. Vad sägs om krispiga äppelchips, kryddig chutney eller en knäckig dessert?
Ta med dig en bit av sensommaren in i hösten!
fyra äppelrecept att inspireras av
Flamberade äpplen med crème fraiche
Brinner du för goda efterrätter? Då kommer du bli eld och lågor över Thomas Sjögrens recept på flamberade äpplen. En underbart söt och knäckig dessert som är lika garanterad att imponera på gästerna som den är snabblagad.
Till receptet
Äppelchutney med kanel & chili
Samla septembers ljuvliga smaker på burk! En god, hemlagad chutney är en riktig solstråle att plocka fram när hösten gjort intåg. Perfekt att servera som tillbehör till en indisk gryta eller som smaksättare i en krispig toast.
Till receptet
Long Island Apple Iced Tea
Föredrar du flytande form över fast? Då ska du testa vår äpplefierade variant av drinkklassikern Long Island Iced Tea. En fräsch och frisk longdrink som får sin goda smak av bland annat äppelvodka och söt äppelcider. Toppas med citronsoda och saftiga äppelskivor!
Till receptet
Krispiga äppelchips
Salta potatischips i all ära, men har du testat att byta ut den jordiga knölen mot ett saftigt äpple? Om inte så måste du helt klart prova vårt recept på krispiga äppelchips med kanel! Frasiga, söta små snacks – perfekta att toppa yogurten med (eller bara äta som de är).
Till receptet
PRYLPLOCK
Flambera, skiva, toppa eller garnera? Oavsett vilka stordåd du har planerat för dina äpplen så är en sak säker. För att få ut det mesta av sensommarens skörd är rätt köksredskap a och o. Därför är det extra viktigt att se över kvaliteten på prylarna hemma i köket innan du sätter i gång.
Klassar du dig själv som en riktig äppelentusiast, som gärna (och ofta) använder äpple i din bakning eller matlagning? Då är en smidig skalare och en skarp allkniv två redskap som du bör ha nära till hands. För tunna äppelskivor och krispiga äppelchips så är en vass mandolin det du behöver. Sugen på att testa att flambera äpplen? Då är det viktigt att du använder en säker och tålig panna, anpassad för att klara den värme som uppstår under tillagningsprocessen. Ska du servera syrlig crème fraiche till desserten eller kryddig chutney till grytan? Då är en dessertsked perfekt att duka bordet med. Och sist men inte minst – höstdrinken? Ja, den gör sig såklart bäst i ett vackert drinkglas.