Presenteras av:
Låt dig inspireras av experten Jens Dolk och vad han helst serverar för öl, vin och bubbel till skaldjur.
Att ta vara på skaldjurssäsongen är enkelt. Kräftor, räkor och hummer är på egen hand så pass goda att de knappt behöver några tillbehör på tallriken. Samtidigt vill man ändå servera något festligt i glaset, och gärna något som förhöjer den redan lyxiga måltiden. Därför bad vi dryckesexperten Jens Dolk att komma med sina bästa tips om hur man ska tänka kring vitt vin, bubbel och öl till skaldjur för att maximera njutningen.
VITT VIN
Hur väljer jag vitt vin till skaldjur?
– Svaret på frågan beror på hur du väljer att tolka frågan. Det enkla svaret är att leta efter viner med krispig hög syra. Till exempel älskar jag knastertorra tyska Rieslings till ”skaldjur à la natural”. Anledningen stavas att skaldjur ofta är salta och just detta passar bra ihop med frisk syra i viner.
Är det dock skaldjur i form av sådant som en grillad hummer serverad med en smörig hollandaisesås - då blir svaret helt annorlunda. Det är alltså sällan enkom själva huvudråvaran som bestämmer vilket vin som är gott utan alla beståndsdelarna i rätten. Kryddning, tillagning, såsen och övriga ingredienser minst lika viktiga. Glöm inte det!
RIESLINGGLAS FRÅN RIEDEL
BUBBEL
Hur väljer jag bubbel till skaldjur?
– Det är busenkelt att välja bubbel till skaldjur eftersom skaldjurets bästa vän är viner med hög syrlighet, vilket är bubbelviners främsta egenskap. Det kan helt enkelt inte bli allt för fel. Allt förutsätter att vi pratar om torra bubbelviner. Det skall alltså gärna vara en Champagne eller annat torrt bubbel. Sötare varianter så som Prosecco passar inte alls lika bra.
CHAMPAGNEGLAS FRÅN RIEDEL
ÖL
Hur väljer jag öl till skaldjur?
– Personligen dricker jag i princip bara öl i bastun… Men om du vill ta ett tips från en lekman, när det kommer till öl, så är en ljus veteöl klockren till det svenska kräftkalaset.
ÖLGLAS FRÅN RIEDEL
SOLARIS
Vad är ett otippat men gott val att servera till skaldjur?
– Eftersom syrliga viner är en god kompis till skaldjur, genom deras sälta, så är vita viner från Sverige på druvan Solaris ett spännande tips. Det har hänt massor med svenskt vin på sistone och resan har gått från "odrickbart och oprisvärt" till "spännande och dyrt”. Sveriges svala klimat i kombination med druvans egenskaper ger viner med hög syra som passar fint med skaldjurens sälta. Sältan får oss nämligen att uppleva mindre av syran i vinet och det hela blir en rundare och mjukare vin- och matupplevelse.
Svenska viner
Vill du lära dig mer om hur du serverar till exempel Solaris på bästa sätt? Vi hjälper dig att välja rätt glas till rätt druva och typ av vin.
LÄS MER