Presenteras av:
Shakshuka har sitt ursprung i mellanöstern och är en kryddig, mycket smakrik rätt som görs på tomat, paprika, lök och pocherat ägg. Rätten, som tillagas i en och samma stekpanna, är såväl god som smidig att göra. Perfekt till frukosten, brunchen eller rest-festen!
Ingredienser
(4 portioner)
2 msk olivolja
1 lök, tärnad
1 röd paprika, skivad
1 grön paprika, skivad
3 vitlöksklyftor, pressade
4 tomater, tärnade
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 krm salt
1 krm chiliflakes
4 ägg
Gör så här
Värm olja i en stor traktör- eller stekpanna på medelhög värme. Tillsätt lök och fräs i 2–3 minuter tills den är mjuk. Tillsätt paprika och vitlök och stek i ytterligare 3–5 minuter.
Lägg i tomater, spiskummin, paprika, salt och chiliflakes. Sänk värmen och låt sjuda utan lock i 10–15 minuter tills blandningen tjocknar. Smaka av och justera salt och krydda efter önskemål.
Gör fyra djupa gropar i blandningen med baksidan av en sked, tillräckligt stora för att hålla ett ägg. Knäck ett ägg i var och en av groparna. Lägg på locket och låt sjuda i 5–7
minuter tills äggen har satt sig. Servera omedelbart med surdegs- eller pitabröd.