Presenteras av:
Fågel, fisk och mycket däremellan – Pinot Noir är ett vin som passar till många olika maträtter. Här är några kombinationer att testa i höst.
Pinot Noir är en blå druva med ursprung i Bourgogne i Frankrike som ger ljust, lättdrucket rött vin. I Frankrike är vinet friskt, kryddigt och har en mörkbärig arom. Pinot Noir från Nya världen, det vill säga vinländer utanför Europa, är generellt sett fylligare och fruktigare. Välj ett generöst vin med mycket frukttoner till grillmiddagen och annan kryddstark mat. Till krämiga rätter – exempelvis med svamp, grädde och kyckling – är en lite syrligare variant att föredra.
Matcha med:
• Vit fisk
• Kyckling & Fläsk
• Svamp
• Söta grönsaker
• Vitmögelost
Torskrygg med blomkålscrème & smörsås
”Vitt till fisk och rött till kött” är en regel som du ska ta med en nypa salt. Till mager fisk som torsk och sej är ett mjukt rött vin ett bra, om inte bättre, alternativ. Testa Thomas Sjögrens smarriga torskrygg tillsammans med en Pinot Noir i elegant stil, så kommer dina smaklökar att jubla! Vinet gifter sig inte bara perfekt med fisken utan även med de feta och de syrliga tillbehören på tallriken.
TILL RECEPTET
Glastips!
Riedel har tagit fram två olika vinglas för Pinot Noir. Det som skiljer dem åt är öppningen. Glaset för New World Pinot Noir har ett rakt parti längst upp. Denna ”läpp” styr vinet förbi tungspetsen, vilket gör att sötman i vinet blir mindre påtaglig. Glaset för Old World Pinot Noir styr i stället vinet till tungans främre del och lyfter fram fruktsötman i vinet.
LÄS MER - OLD WORLD PINOT Noir
LÄS MER - NEW WORLD PINOT NOIR