Presenteras av:
Syrligt och krispigt, fylligt och fatlagrat – Chardonnay kommer i en rad olika stilar. Vi hjälper dig att matcha rätt maträtt med rätt vinflaska.
Chardonnay är världens mest odlade gröna vindruva. Smaken är neutral, vilket gör att faktorer som klimat, odling och framställning har stor påverkan på hur vinet kommer att smaka. Chardonnayvin av typen Chablis är i regel krispigt med toner av citron. Här är lätta fisk- och skaldjursrätter med inslag av citrus en bra matchning. Fatlagrad Chardonnay, som är fylligare och smörigare i stilen, gör sig bättre ihop med rätter som baseras på smör eller grädde.
Matcha med:
• Ostron & skaldjur
• Fiskrätter, gärna med citron
• Vitmögelost (fatlagad)
• Kyckling & fläsk (fatlagrad)
• Krämiga såser (fatlagad)
KYCKLING MED PICKLADE BETOR & VITVINSSÅS
Letar du efter ett recepttips? Testa gärna Filip Poons festliga kycklingrätt tillsammans med en ekad Chardonnay. Här har vi en smakkombo som heter duga. Vinet gifter sig med såväl syran och grädden i såsen som med de picklade tillbehören på tallriken. Dessutom hjälper det till att lyfta kycklingfilén som, i fel sällskap, riskerar att falla platt i smaken.
TILL RECEPTET
Glastips!
Ekfatslagrad Chardonnay kräver en generös vinglaskupa. Vinet behöver få mycket luft för att ekfatstonerna och aromerna ska kunna blomma ut. Till oekad Chardonnay är det bättre att välja en mindre kupa som dämpar syran i vinet och på så vis både förstärker och rundar av smakerna.
Läs mer - EKAD CHARDONNAY
LÄS MER - OEKAD CHARDONNAY