Testa tataki! Det är en fräsch förrätt med skivor av antingen fisk eller nötkött. Här bjuder proffskocken Øyvind Bøe Dalelv på sitt bästa recept.
Tataki är en populär förrätt i Japan. Grunden är fisk- eller nötkött som du steker på kort tid och hög värme, för att sedan skära upp i tunna skivor. Kärnan ska vara ”rare”. Øyvind Bøe Dalelv gör en variant med lax som han serverar med kålsallad och en klassisk ponzusås.
Snyggt, snabblagat – och otroligt gott!
INGREDIENSER
(4 portioner)
Tataki
300 g lax, backloin
1 tsk chiliflakes
Rapsolja, till stekning
Salt och peppar
Ponzu
2 dl soja
1 tsk sesamolja
1 tsk vitlök, finhackad
1 st ingefära, finhackad
1 st lime, saft
1 st chili, strimlad
Kålsallad
0,5 st spetskål
1 kruka koriander, finhackad
Sesamolja
1 st lime, saft
Sesamfrön, vita och svarta
Vintips!
Matcha med lätt vitt vin, allra helst japanskt.
Gör så här
Hetta upp olja i en stekpanna på hög värme. Krydda laxen med chiliflakes, salt och peppar och stek på den ena sidan. Låt laxen vila och skär i tunna sashimiskivor.
Blanda soja och sesamolja. Tillsätt vitlök, ingefära och chili. Smaka av med lime.
Skär spetskål i tunna skivor. Dressa kålen med koriander, lite sesamolja, lime, salt och sesamfrön.