En vällagad burgare går alltid hem – oavsett dag. Proffskocken Øyvind Bøe Dalelv ger oss receptet på sin populära smash burger!
Om det är någon som vet hur en burgare ska stekas, så är det proffskocken Øyvind Bøe Dalelv. Han driver den populära hamburgerkedjan Flamme Burger i Oslo. Här är receptet på hans absoluta paraddrätt: smash burger.
En krispig succé!
INGREDIENSER
(4 portioner)
180 g köttfärs (högrev, ca. 20% fett)
4 hamburgerbröd
8 skivor cheddar
1 gul lök
1 msk smör
4 st skogschampinjoner
1 msk tryffelpasta
Rapsolja
Salt och peppar
Tryffelmajonnäs
1 msk tryffelpasta
1–2 droppar tryffelolja
4 msk majonnäs
1 citron, saft
Salt och peppar
Vintips!
Matcha med ett mustigt rött vin, förslagsvis en cabernet sauvignon eller merlot.
Gör så här
Tryffelmajonnäs
Blanda majonnäs, tryffelpasta och tryffelolja. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Svamptopping
Rensa och skiva svampen. Hetta upp en stekpanna. Stek svampen några minuter på medelvärme, tills den slutat vätska. Stek någon minut i smör. Blanda i tryffelpasta och låt svalna. Salta och peppra.
Löktopping
Skala och skär lök i tunna skivor. Stek löken i olja och lite smör. Fortsätt tills löken blir karamelliserad och gyllenbrun. Salta och peppra.
Hamburgare
Forma köttfärsen till hamburgare. Hetta upp rapsolja i en panna på hög värme. Tryck ut burgarna med hjälp av botten av en kastrull, för att få dem riktigt platta. Stek på ena sidan, ca 1 minut. Salta och peppra. Vänd hamburgaren, lägg på en skiva cheddarost och stek i ytterligare 30 sekunder.
Rosta hamburgerbröden hastigt i stekfettet.
Bred tryffelmajonnäs på båda brödskivorna. Lägg på hamburgaren och den karamelliserade löken. Toppa med de stekta champinjonerna.