I somras tog Svenska Konditorlandslaget guld i EM i konditori, Coupe Europe. Nu väntar VM i Lyon den 27–28 januari 2019. Vi träffade ett laddat lag på Bak- & Chokladfestivalen i Stockholm i helgen.
Under helgen ställde Konditorlandslaget ut på Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan, där de bland annat visade upp olika skulpturer. I januari kommer laget att tävla i VM i Lyon mot 21 andra länder. På tio timmar ska de presentera tre skulpturer i is, choklad och socker, en till tre glasstårtor, tre tårtor och nitton desserter.
– Vi är duktiga på att ta fram bra smaker. Vi vill prestera det bästa vi kan i VM och självklart kommer vi att gå för guldet, säger lagledare Gustaf Mabrouk.
Konditorslandslaget består av medlemmarna Jessica Sandberg (lagkapten), Martin Morand, Oskar Landh och Minna Lindegård samt eleverna Maja Jansson och Malin Nordgren. Martin ansvarar för chokladskulptur och dessert, Jessica för glass, sockerskulptur och tårta och Oskar för isskulptur. Nytt för i år är att desserten ska vara helt vegansk. Det blir en utmaning för laget, men enligt Jessica har de kommit en bra bit med den och känner sig trygga med uppgiften.
Nu kör laget igång med skarpa tidsträningar inför VM, vilket kommer att ske vid tio tillfällen. Vid minst tio tillfällen ska lagmedlemmarna också träna hemma själva på olika tekniker.
Gustaf Mabrouk har stor erfarenhet av att tävla i konditori. Han var med i det första Konditorslandslaget, ett lag som startades av SBK (Branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer). 1995 vann han Årets Konditor, 19 år gammal, och blev då den yngsta som någonsin vunnit tävlingen. Idag är han inte bara lagledare för Konditorslandslaget. Han är också president för laget och sitter med som jurymedlem under tävlingen.
Som sponsor till Svenska Konditorslandslaget har Sundqvist känt Gustaf länge. Gustaf berättar att han träffade Björn Sundqvist, ägare och grundare av J.A. Sundqvist AB, när han tränade inför Junior-VM och behövde bra redskap. På den tiden fanns det inga redskap för konditorer i Sundqvists portfölj, så de började tillsammans att titta på olika paletter. Björn tog idén vidare till Global i Japan som, efter lite övertalning, gick med på att ta fram en Globalpalett.
– De fyllde handtaget med sand, precis som de gör i knivhandtagen, så när jag testade den var den för tung. Jag blev jättetrött i handen. När jag berättade det för Björn kom vi på att vi kunde borra ett litet hål i skaftet och hälla ut sanden. Då blev den perfekt. Den bästa paletten jag någonsin har arbetat med, säger Gustaf.
Recepttips!
Gustaf har nyligen släppt en bok, Chokladmakarens handbok, där han gör en djupdykning och berättar om vägen från böna till choklad. Vi har fått äran att bjuda på ett recept från boken.
LÄS MER