Årets Kock 2018 heter David Lundqvist. Den 29 september tog kocken, som till vardags arbetar på Grand Hotel Saltsjöbaden, över titeln efter Johan Backéus.
David Lundqvist vann SM i matlagning och kan titulera sig Årets Kock 2018. Det var tredje gången som David ställde upp i Årets Kock. Han tävlade även 2015 och 2016 och kom till final båda åren. År 2017 tog han en paus för att hitta hungern för att tävla igen. För David var det viktigt att få landa i sin matlagning, hitta sin identitet och leverera smaker som han står för. I årets final lagade han riktig “hållkäftenmat”, som David själv uttrycker det, vilket tog honom hela vägen till segern.
Årets Kock gick av stapeln i Kungliga tennishallen i Stockholm. Tidigare år har tävlingen avgjorts på en dag. I år varade tävlingen i två dagar och utöver inövade tävlingsrätter fick kockarna utstå flera överraskningsmoment och kunskapstester.
Du har ju tävlat i Årets Kock tidigare, vad tycker du om det nya upplägget?
– Tappningen av tävlingen är mycket mer tilltalande än tidigare och passar mig. Den premierar bredd både i kunskap och erfarenhet. Du måste veta vad du vill med din matlagning och ha en tydlig linje för det du presenterar. Tävlingen blir en större utmaning för den täcker så många fler faktorer. Den har också gått ett steg närmare till att bli publik, vilket är jätteroligt och viktigt för att kunna göra tävlingen till den mest framstående matlagningstävlingen i Sverige.
Hur kändes det när de ropade upp ditt namn som segrare?
– Helt sjukt. Jag vet inte hur jag ska beskriva det, men det blev som någon blandning av eufori och total black-out. Jag är ju en känslomänniska, känslorna sitter på utsidan. Jag kan inte hålla igen och vara lite städad. Det blir bara totalt all-out. Jag blir lite tokig liksom.
Var kommer uttrycket ”hållkäftenmat” ifrån?
– Det kommer från när jag jobbade Operakällaren. Det var en lördag när jag lagade personalmat – helstekt fläsksida, kimichimajonnäs och en massa goda tillbehör. Under hela lunchen satt alla bara tysta och åt. Då var det en kollega som sa: ”Det här var fanimej riktig hållkäftenmat”. Efter det har jag använt hållkäftenmat som hashtag för mat som är så god att den tystar munnen.
Varför ville du bli kock?
– Framför allt på grund av min pappa. Han var den som stod vid spisen hemma och jag såg upp till honom. Jag fick vara med från väldigt ung ålder att rulla köttbullar och slå potatismos. Men också mormor var en stor del – och mamma som stod för baket. Mormor hade en stor gård med mycket frukt och grönsaker som vi kunde hämta och laga mat med.
Vad är ditt första matminne?
– Vi fiskade väldigt mycket när vi var små. Redan från att vi var fyra, fem år fick vi följa med ut och fiska. Det var framför allt makrill vi fiskade med farsan. En gång var det helt blankt på havet och vi drog upp några makrillar. Så tog vi ur dem och fixade i ordning dem där ute och sen åkte vi tillbaka hem. Stekte i smör, salt och citron. That’s it. Det har satt sig så väldigt, väldigt mycket för mig. Det är nog något bland det bästa jag vet att äta.
Vad är dina framtidsplaner?
– Nu ska jag rida ut framgångsvågen och leverera riktigt bra mat och träffa härliga människor. Om två år är jag kvar på Grand Hotel Saltsjöbaden för att skapa en destination i Matsverige och ett av Sveriges bästa Spa- och konferenshotell.
Tre snabba:
Vad har du för "skämsmat"?
– Tacos – det är ju så gott!
Fem måsten i köket?
– Salt, peppar, smör, olivolja och citron.
Du får bjuda en valfri person på middag, död eller levande. Vem skulle du välja?
– Paul Bocuse.
Recepttips!
Sugen på att testa riktig "hållkäftenmat"? David bjuder på ett recept på smörstekt majskyckling med kryddbakad rotselleri, äpple och saltrostade valnötter. Det är en variant på en av rätterna som han tävlade med i Årets Kock.
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.