Kock på TikTok
Kock, på TikTok? Vi har besökt TikTok-stjärnan Astrid Nordin – en av Sveriges största matkreatörer på sociala medier.
Det fräser och sjuder, knastrar och ryker. En näve finhackad lök landar i stekpannan och träffar den heta oljan med ett högt sprak. Det tar bara några sekunder. Sedan sprider sig doften av stekt lök i rummet.
– Oljan. Den snålar vi inte med, säger Astrid och skrattar till.
Hon rör sig vant i köket. Från spisen till köksbänken, till kylskåpet och tillbaka. I stekoset bland puttrande grytor och skålar med tomater har Astrid spenderat många timmar under sin uppväxt. Och det syns.
– Jag är uppväxt med tvillingbröder. Så när jag var yngre sökte jag mig hit till köket, där mamma stod och lagade mat. För att fly undan, säger hon med ett menande leende.
Vi har tagit oss till Astrids barndomshem i Nacka utanför Stockholm. Här, bara några få kilometer utanför huvudstadens pulserande kärna, är hon uppväxt. Med skogen, klipporna och den spegelblanka Glasbrukssjön som bakgård. Det var här som hennes intresse för matlagning väcktes – här som hon spelade in sin allra första matlagningsvideo.
Videon var för det sociala mediet TikTok och bestod av ett recept på den japanska rätten "fluffiga pannkakor". En rätt som blev viral och som gav Astrids klipp hela 800 000 visningar. Därefter gick det väldigt bra för Astrid, väldigt fort. Ett halvår senare? Då kunde hon titulera sig TikTok-kreatör på heltid.
Sedan våren 2020 har det hänt mycket i Astrids digitala matkarriär. Intresset för hennes kanal har fortsatt att öka och antalet matglada följare likaså. Idag driver 21-åringen en av Sveriges största matlagningskanaler, med drygt en halv miljon följare på appen TikTok och över 150 000 på Instagram. Under namnet @astridnrdn på respektive kanal bjuder hon hungriga gäster på recept och rätter i videoformat. Korta klipp som hon själv spelar in, med hjälp av en rätt så otippad assistent.
Är det där en mortel som du har placerat mobilen i?
– Jajjemen. Den funkar jättebra när jag ska filma. Bara se här hur enkelt den går att vinkla, säger Astrid och justerar mobilen i morteln.
Att låta en mortel agera filmstativ hör inte direkt till vanligheterna som TikTokkreatör. Men det funkar bevisligen för Astrid. Och då funkar det för hennes följare.
Du har nästan en halv miljon följare på TikTok. Hur känns det?
– Det är helt sjukt. Verkligen helt, helt galet. Jag fattar ingenting. Att det där priset står där, jag fattar det inte.
Priset Astrid pratar om är en glänsande statyett i glas som hon kammade hem på Heyou Awards 2020. Galan är en av Sveriges största för kreatörer på sociala medier och vinnarna röstas fram av svenska folket. I fjol blev hon utsedd till vinnare i kategorin ”Årets TikTok”.
Vad tror du att det stora intresset för dina kanaler bottnar i?
– För det första tror jag att många gillar kombinationen med matvideos och voiceovers. Mina följare brukar säga att de tycker om att lyssna på min röst (skratt). För det andra så lagar jag mat med smaker som de flesta tycker om. Mat utan krusiduller. Jag håller hårt på att inte prata om kalorier eller dieter, utan min kanal är ett safe-space från sådant. Och det tror jag uppskattas.
Och mat utan krusiduller, det ska Astrid bjuda på idag. På schemat står nämligen en TikTok-inspirerad trerättersmeny som Astrid själv satt samman. Här hittar du såväl hennes egenkomponerade parmesanpuffar som de virala succérätterna Vodkapasta och TikTok-wrap.
Vart kommer matinspirationen ifrån?
– Ibland är det från rätter som blivit virala, som de vi lagar idag. Annars får jag mycket inspiration från mina följare. De brukar vara bra på att ge förslag på recept som de vill att jag lagar.
Vi går från att prata om inspiration till planering och upplägg. Hur lägger egentligen en matkreatör upp sin digitala meny? I Astrids fall så är det fem videos i veckan som gäller. Här försöker hon hålla det varierat genom att inkludera en rätt som följare bett om, ett bakrecept, en eller två kötträtter och resten vegetariskt.
– Att maten inte bara är god utan också varierad tror jag är en anledning till att min kanal växt. För att jag när många med ett brett utbud – en bred meny, förklarar hon.
Det börjar dofta otroligt gott i köket. I ugnen har parmesanpuffarna snart gräddats färdigt och på spisen står den krämiga vodkasåsen och puttrar. Astrid fortsätter sin dans i trerätternas epicentrum och gör sig redo för att skiva upp jordgubbar till efterrätten. Vi tar tillfället i akt och frågar henne om eventuella framtidsplaner. Restaurangdrömmar, har hon några sådana? Svaret blir ett hemlighetsfullt ”ja, de finns där”, följt av ett dementerande ”men det är inte riktigt aktuellt just nu”.
Så vad är aktuellt? När Astrid får frågan smyger sig ett gåtfullt leende över läpparna. Det finns ett stort projekt som väntar runt hörnet. Men mer än så kan hon inte berätta. Däremot talar hon om för oss att trerättersmenyn snart är redo att avnjutas. Det är bara wrappen som ska vikas. Sedan är det fritt fram att ta för sig.
Vi tolkar det som att vi inte kommer få mer information än så ifrån Astrid. Åtminstone inte idag. I stället tvingas vi acceptera det faktum att vi får ha tålamod och vänta, precis som resten av Astrids följare. För vi är ju inte exakt ensamma om att vänta på det goda, om vi säger så.
RELATERADE produkter
Liknande läsning
- Senaste inläggen
- Produkttips
- Recept
- Matprofiler
- Inspiration
- Nyheter
- Knivskola
- Stekskola
- Såsskola
- Vinglasskola
- Sushiskola
- Kocktävlingar
- Mässor och event
- Skötselråd
- Knivguide
- Drinktips
- Japansk knivguide