Johan Backeus - Årets kock 2017

Vinnaren av Årets Kock 2017 är Johan Backeus, verksam på Aveqia i Stockholm! Johan är rutinerad i Årets Kock-sammanhang, det var fjärde gången han ställde upp i den prestigefyllda tävlingen. Han har tidigare kammat hem silvermedaljen vid två tillfällen: 2013 och 2016.
– Jag är knäsvag och har tårar i ögonen, säger han direkt efter att det står klart att han tagit hem titeln.
Tävlingen består av två moment som är tidsatta. Ena momentet bestod av att laga 5 små vegetariska rätter. Det andra momentet var att laga en rätt med skånsk fasan som huvudingrediens.
Johans 5 små vegetariska rätter bestod av:
1. Purjolök, persilja och pepparrot
2. Fänkål, gurka och ostronblad
3. Ägg, blomkål och tryffel
4. Potatis, ängssyra och rökt tång
5. Svamp, krasse och hasselnöt
I huvudrätten lät han blomkål ackompanjera den skånska fasanen.
Juryns motivering lyder:
"Vinnaren har lyckats exceptionellt bra att skapa väl utvecklade rätter med balanserade smaker, god finnish och prov på tekniskt kunnande. Rätterna ger en god eftersmak som dröjer sig kvar länge i munnen."
Mejerimedaljen i silver gick till Sebastian Thureson och i brons till Magnus Persson.
Liknande läsning

Bocuse va d'Or?
Vill du veta mer om Bocuse d'Or? Här hittar du bakgrundsfakta, info om tidigare vinnare och om Sveriges nya representant i tävlingen.
Läs mer
Konditorlandslagets resa till EM
Två tävlande konditorer, fem timmar i köket och fem olika kreationer. Det är det som gäller när Sverige ska tävla i EM i konditori i Paris.
Läs mer
Gratinerad hummer à la Årets Kock
Gratinerad hummer är det självklara valet till festen! Denna vinnande hummerrätt är komponerad av Johan Backéus, Årets Kock 2017.
Läs mer- Senaste inläggen
- Produkttips
- Recept
- Matprofiler
- Inspiration
- Nyheter
- Knivskola
- Stekskola
- Såsskola
- Vinglasskola
- Sushiskola
- Kocktävlingar
- Mässor och event
- Skötselråd
- Knivguide
- Drinktips
- Japansk knivguide