Presenteras av:
Bli en trendsättare och laga jianbing! Här bjuder matbloggaren Gustav Johansson på sitt recept på denna kinesiska street food-rätt. Fräscht, veganskt – och garanterat Jävligt Gott.
En kinesisk pannkaka fylld med godsaker såsom salladslök, koriander och chilisås. Det spås att bli nästa stora mattrend i New York och London. Gustav Johansson, som driver matbloggen Jävligt Gott, ger oss här sin tolkning av rätten. Har du bara rätt ingredienser, en vass kniv och en bra non-stick-panna hemma så har du alla förutsättningar för att lyckas.
INGREDIENSER
Pannkakor (ca 8 stycken)
1 dl majsmjölk
1 dl kikärtsmjöl
2 dl vetemjöl
1 msk maizena
3 msk olja
1 tsk salt
5 dl vatten
1 tsk svart salt (valfritt)
Fyllning
1 kruka färsk koriander
4 salladslökar
2 msk svarta sesamfrön
0,5 dl chiliolja med fermenterade svarta bönor
0,5 dl kinesisk chili- och vitlökssås
1 dl hoisinsås (välj en sort utan fisk)
1 paket rökt tofu
1 dl surkål
8 st papadums
Rapsolja till fritering
Gör så här
Börja med att fritera papadumsen eller dumplingdegarna i rapsolja tills de puffar upp och blir knapriga. Ställ åt sidan. Skiva den rökta tofun, strimla salladslöken och hacka koriandern.
Blanda ihop hoisinsåsen, chilioljan och chili- och vitlökssåsen till en tjock röra.
Vispa ihop alla ingredienser till pannkakssmeten i en bunke. Hetta upp olja i en stekpanna på medelvärme. Med en bra non-stick-panna räcker det med ca 0,5 tsk per pannkaka.
Häll i drygt 1 dl smet i ena hörnet och snurra runt smeten i pannan, så att den täcker botten och kryper upp på kanterna lite. Strö över koriander, salladslök och svarta sesamfrön. Grädda pannkakan ca 2–3 minuter. När den har bubblat upp i mitten och fått lite färg på undersidan är det dags att vända.
Ringla över såserna och lägg på skivad tofu och surkål. Grädda pannkakan ytterligare 1 minut. Vik sedan in kanterna som ett kuvert över fyllningen.
Dela pannkakan på mitten med en kockkniv och lägg de två bitarna på varandra. Servera din jianbing inslagen i papper eller plast och ät den med händerna.