Jens Dolk - En eldsjäl med skruv
Jens Dolk visste tidigt att han vill jobba med mat men föräldrarna tyckte han skulle läsa teknisk linje och så fick det bli. Jens har alltid varit driftig, under skolan startade han ett eget bolag där han köpte in tallrikar och bestick från Ikea som han sedan hyrde ut under namnet Fix it festservice. Hans kärlek till mat och dryck har också lett till att han har gett ut sju böcker om vin och skrivit ibland annat Svenska Dagbladets vinspalt varje vecka och det bästa är att han skriver så att folk förstår.
Jag tänker alltid på min mamma när jag skriver om vin för hon har inte så stor kunskap men gillar vin och om hon fattar vad jag skriver då förstår de flesta, säger Jens. Lumpen gjorde Jens som kock i flottan på en isbrytare och där träffade han Andreas Hedlund som lärde honom att laga mat på riktigt. Sedan dess har Jens varit i restaurangbranschen men aldrig satt sig själv i ett fack. Eftersom han gillar att snacka blev det naturligt att han hamnade ute bland gästerna som kypare. Som kypare blev han snabbt förälskad i vinöppnaren Pulltaps från Pulltex och gick sällan någonstans utan sin öppnare.
Jens och Andreas förblev vänner efter lumpen och en sommar besökte Jens Andreas när han jobbade i Frankrike. En dag fick de syn på Pulltex hos en gammal fransk restauranggrossist. Andreas berättar att de hade tänkte ta hem varumärket till Sverige men blev snabbt varse att Pulltex redan fanns på marknaden hos Sundqvist. Jens var sedan tidigare kund hos Sundqvist och var inte långsint. Pulltex är fortfarande en favorit för såväl Jens som kypare runt om i världen.
I augusti 2014 slog Jens Dolk upp portarna till K-märkt, en brick-lunchrestaurang i Stockholm som han driver tillsammans med konditorn Daniel Roos och kocken Johan Gottberg. K-märkts koncept är inte bara god mat till bra pris utan de vill även hjälpa till att ta hand om branschens och världens problem med matsvinnet. Drömmen var att starta en lunchrestaurang där de kunde bibehålla kärleken och kvalitén till maten samtidigt som de kunde servera många gäster. Varje dag serverar de ca700 gäster utan att ge avkall på kvalitén på råvarorna. Genom att köpa in mat som leverantörerna har för mycket av och därmed få ett lägre pris och kan de servera den bästa maten till vanligt lunchpris. För att bidra ytterligare till att minska matsvinnet hjälper gästerna till genom att betala per hekto för vad de har på sin tallrik. Därmed hamnar betydligt mindre mat i soporna.
När Jens barn skulle samla ihop pengar till ett fotbollsläger kläckte Jens idén att öppna en restaurang hemma under en helg. Barnen fick sköta allt själva medans Jens stod för matlagningen. Konceptet blev så lyckat att han nu öppnar upp sitt hem fyra gånger om året. Konceptet har utvecklats och förfinats och ofta bjuds en gästkock in för extra stjärnglans, nu senast vännen Thomas Sjögren som Jens bokade flera månader innan det stod klart att han skulle vinna Årets Kock 2015. Återigen har Jens lyckats skruva till matupplevelsen och kanske bevisat att borta bra men hemma bäst.
Omnämnda produkter
Liknande läsning
- Senaste inläggen
- Produkttips
- Recept
- Matprofiler
- Inspiration
- Nyheter
- Knivskola
- Stekskola
- Såsskola
- Vinglasskola
- Sushiskola
- Kocktävlingar
- Mässor och event
- Skötselråd
- Knivguide
- Drinktips
- Japansk knivguide