Fredrik Malmstedt är från de värmländska skogarna men har bott och jobbat på många ställen runt om i världen. Efter restaurangskolan flyttade han till Göteborg för att arbeta på Sjömagasinet. Senare tog han sig till London och arbetade för Richard Corrigan at Lindsay House och efter det till Chicago på Charlie Trotter´s.
Fredrik har även arbetat på Svenska Ambassaden i Rom som Ambassadkock. Numera befinner han sig mestadels av tiden på Gotland där han äger och driver hotell Fabriken Furillen restaurangen 50 Kvadrat och Köttbutiken tillsammans med Nobis. Fredrik har också fått många utmärkelser, inte minst under tiden i Svenska Kocklandslaget. Att det är mat som är hans stora passion kan man förstå men Fredrik har tagit fallenheten ett steg längre än till att enbart arbeta mat, han har blivit ett med bl.a en kronärtskocka, ett ägg och en stekpanna. Det handlar om att han har prytt sin kropp med tatueringar.
- En kronärtskocka tilltalar mig mer än döskallar, säger Fredrik enkelt som svar på frågan varför det blev mat på kroppen.
Bästa stekpannan
När det kom till tatueringen av en stekpanna från Scanpan kunde Fredrik inte vara mer tydlig när han säger att det är den bästa stekpanna han haft och därför fick den pryda hans kropp. Ägget i stekpannan och de andra tatueringarna är gjorda av konstnären Patrik ”Palten” Johansson som fått ganska fria händer. - Annars skulle det vara som att någon bad mig följa ett recept slaviskt fortsätter han.
Fredrik arbetar mycket och hårt. Förr var han ofta först på plats och sist hem från restaurangen men sedan sonen Viggo kom arbetar han bara sex dagar i veckan för att kunna umgås med honom mer. 50 Kvadrat är en restaurang där gästen får åka på en kulinarisk resa med smak utav det Gotländska arvet. Konceptet är ”Enkel och god mat gjord på de bästa råvarorna till ett bra pris” vilket uppmärksammats av White Guide då restaurangen fick ta emot priset Årets fyrfota gastronomi 2012.
Ingenting är omöjligt
För Fredrik är ingenting omöjligt – vissa saker tar bara lite längre tid, som han också har tatuerat in på armen. Det bevisar han genom att ta sig an nya uppgifter med goda resultat hela tiden. Senaste projektet är vidare utveckling av Köttbutiken där han vill kunna erbjuda både företag och privatpersoner högsta möjliga kvalitet av kött, utbildningar, framtagning av nya produkter och styckningsdelar för hela koncernens restauranger. Han håller just nu på att utveckla butiken genom att kunna erbjuda sina kunder en helhetslösning. Till köttet ska kunden kunna få med både recept och en matkasse med ekologiska Gotländska råvaror och likaså kunna köpa de bästa redskapen att tillaga maten med.