Vill du lära dig att laga egen barnmat? Ta hjälp av Thomas Sjögren! Här tipsar han om tre favoritrecept som brukar gå hem hos sonen Alfred.
Tiden då ett barn börjar att äta är ofta spännande, men också utmanade. Som förälder är det lätt att oroa sig för att välja ”fel” mat till sitt barn, vilket gör att de färdiga burkarna på butikshyllan är lätta att sträcka sig efter.
Rätt eller inte? Kocken Thomas Sjögren tycker i alla fall att fler borde försöka att laga egen barnmat. Det är ett bra sätt att vänja barnet vid smaker som du brukar använda i din matlagning, samtidigt som du har exakt koll på vad barnet får i sig.
– Jag jobbar mycket med grönsaker. Antingen rivna, kokta eller små bitar av morötter och broccoli. Lite fett också, någon olivolja eller matolja, berättar Thomas.
Mat i kvadrat
Det krävs inte mycket mat för att mätta en liten mage. Ett tips är att frysa in resterna av din smoothie eller soppa i små kuber. Perfekta att ta fram ur frysen och värma upp!
Givetvis finns det också ingredienser som Thomas undviker. Barn under ett år, som sonen Alfred, ska exempelvis inte äta honung eller spenat och ytterst lite salt. Thomas berättar att han ofta gör en variant på ”vuxenmaten” till Alfred, där han utesluter sådana ingredienser.
– Det är inte så svårt egentligen. Ta bara undan lite grann innan du tillsätter saltet, när du gör köttfärssås till exempel. Sedan kan du fortfarande använda många andra kryddor, säger han.
När det gäller tillagningssätt går grillning och stekning bort. Fram tills att barnet är tio till tolv månader ska maten på tallriken vara kokt. Så – vad finns det egentligen som är kokt, saltfritt och smakar gott? Scrolla vidare till Thomas recept, så får du se!
Blåbärsgröt med nypon
(frukost)
Ingredienser
1 dl havregryn
4 dl vatten
1 msk nyponpulver
0,5 dl blåbär
Gör så här
Mixa havregryn. Koka upp havregryn, vatten och nyponpulver. Låt koka 1,5 minut och vänd i blåbär mot slutet.
Päron- & mangosmoothie
(mellanmål)
Ingredienser
1 st päron
1 st mango
2 dl äppel- eller päronmust
(Matolja)
Gör så här
Skala och tärna päronet och mangon. Koka päronbitarna mjuka i musten. Om barnet är 4–6 månader, tillsätt även olja. Häll över blandningen i en blender och mixa den slät tillsammans med mangon.
Torsk med ärtor & vit sås
(middag)
Ingredienser
Torskfilé
50 g torskfilé
4 st sockerärtor
1 dl ärtor
Sås
25 g smör
2 tsk vetemjöl
2 dl mjölk
Gör så här
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör runt. Häll i mjölken, lite i taget. Ställ åt sidan.
Koka torsken i lite vatten, 3–5 minuter beroende på tjocklek.
Strimla sockerärtorna fint och koka tillsammans med ärtorna ca 2 minuter.