Sebastian Gibrand, en av Sveriges bästa kockar, visar i sin knivguide hur du använder olika modeller på rätt sätt och går igenom vilka råvaror de passar för.
Den minsta kniven i ens samling är ofta skalkniven. Kniven varierar i storlek från 6 till 10 cm och har ett rakt blad med en ganska rak egg. Även om skalkniven är minst kan den användas till det mesta, och den är en favorit hos många just för sin smidighet. Den vassa spetsen gör att du enkelt kan hantera även de minsta råvarorna med stor precision.
Skalkniven passar väldigt bra att skala lök med, då du enkelt får ett bra grepp och kan få bort det tuffa skalet. Dessutom är den perfekt att hacka vitlöksklyftor med. Bland skalknivar ingår även tournerkniven som har en rundad egg. Med den kan du lätt skala och skära runda grönsaker och frukter, som lime och potatis.
Skalknivar
Det är inte särskilt ovanligt att en skalkniv blir oerhört populär och ofta kommer till användning när den införskaffats till samlingen. Speciellt på sommaren är den perfekt för att förbereda färska bär som jordgubbar och krusbär!
För den som lagar mycket vegetariskt är grönsakshackan en riktig stjärna i knivstället. Här visar Sebastian Gibrand hur du får ut det mesta av din kniv.
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.