Sandra Mastio växte upp i en förort till Malmö. Mat var inget hon värdesatte över att få leka lite längre med kompisarna. Hon hade inte lagat mat över huvudtaget tills hon träffade sin blivande man Stefano som har rötter i Italien.
Hennes första middag hemma hos pojkvännen och hans familj blev en chock. Hela släkten satt samlad till ett dukat långbord där maten aldrig tog slut. När hon trodde att pastan var huvudrätten kom kötträtten in och så fortsatte det. När Sandra och Stefano flyttade ihop började hon laga lite mer mat, för att man måste när man bor själva, och när barnen kom beskriv Sandra själv att hon blev en E-nummerpolis. Hon började laga mer mat och funderade över kopplingarna mellan vad man stoppar i sig och hur man mår. Men det var först förra året när Sandra la om sina matvanor för att tappa några kilon och då tog bort de mest uppenbara smakbärarna som hon började experimentera med smakerna på riktigt. Det ledde till ett stort matlagningsintresse som sedan dess har fortsatt att utvecklas.
Sandra arbetade på stadsbyggnadskontoret i Malmö och hade funderingar på att vidareutbilda sig inom samma område. När hon berättade det för några väninnor höll de inte med om att det var den vägen hon skulle gå.
- Min passion var ju mat och det syntes när jag pratade om det. Samma kväll skickade jag in en jobbansökan till Möllans ost och beskrev min passion för mat, säger Sandra.
”Jag blev en E-nummerpolis”
Hon fick jobbet och samtidigt blev hon kallad till audition på Sveriges Mästerkock. Alla tecken visade på att det var mat hon skulle syssla med.
- Jag tog inte så stor plats i början av programmet utan klättrade starkt i slutet och om en som jag kan vinna då kan alla vara med och tävla, säger Sandra när hon besöker oss på Sundqvist.
Tillsammans med sina svärföräldrar har Sandra och Stefan en stor kolonilott där de odlar allt möjligt, bland annat vitlök, rotfrukter, sallad, squash och är i stort sett självförsörjande på grönsaker.
Självklart har hon influerats av det italienska köket men hon gillar att mixa olika sorters stilar och viktigast är att det är mat som är lustfylld att laga. Sandra är prestigelös och om någon kallar henne kock nekar hon bestämt och säger att hon är en passionerad matlagerska och inte kock. Hon förklarar att det inte känns rätt att kalla sig kock eftersom de har en lång utbildning bakom sig vilket hon inte har. Men att hon är en passionerad matlagerska, som vunnit Sveriges Mäster kock, kan man inte ta ifrån henne.