Den 22 januari hyllas vinets skyddshelgon St. Vincent av vinälskare runt om i världen. I Sverige kallas denna dag populärt för Vinets dag.
Hur firar du Vinets dag? Vi firar med att bjuda på en samling vintips som riktigt får det att vattnas i munnen. Låt dig inspireras av vår guide med vintillbehör, eller av läskande recept från några av Sveriges främsta kockar och sommelierer.
Skål för Vinets dag!
PrylAR FÖR VINÄLSKAREN
1: Ge vinet den kärlek det förtjänar. Genom att dekantera vinet i en karaff vid servering får du ut maximalt med smak i dropparna. Känner du dig osäker på tekniken? Se vår dekanteringsvideo här nedan.
2: Korka upp med Pullex vinöppnare. Den patenterade hävarmen garanterar att du får med hela korken när du öppnar din flaska. Vinöppnaren Toledo är en omtyckt modell tillverkad i högblankt stål och vackert rosenträ.
3: Korka upp ditt favoritvin, njut av ett glas och spara resten med hjälp av Pulltex AntiOx. Stoppern har ett aktivt kolfilter som hindrar vinet från att oxidera och gör att det håller sig fräscht upp till 10 dagar.
4: Rätt glas till rätt vin är a och o. En chardonnay av typen chablis och en ekfatslagrad chardonnay kräver olika kupor för att komma till sin rätt. Riedels Chablisglas har en liten öppning som styr vinet till tungans främre del. Det gör att fruktsötman träder fram och vinet får en rundare smak med mindre aggressiv syra.
5: Om du har många vinälskare hemma kan det var svårt att hålla ordning på glasen. En rolig och enkel lösning är Pulltex färgkoder. De finns i en mängd nyanser och du fäster dem prydligt runt glasets stam.
6: Vitt vin, bubbel, öl och läsk – de flesta drycker vinner på att serveras kalla. Pulltex ishink är en snygg flaskförvaring som håller drycken kyld kvällen lång.
7: Håll koll på tempen. Rött vin gör sig bäst i en temperatur på 14–18 grader, för vitt vin gäller 6–10 grader. Pulltex smarta vintermometer hjälper dig att servera vinet när det är som bäst.
Dekantera och lufta vin
När du dekanterar eller luftar ditt vin hjälper du aromerna i vinet att komma fram. Det är väldigt enkelt, så det finns ingen anledning att hoppa över dekanteringen. I videon lär Emma Ziemann, svensk mästare i sommellerie 2018, ut sina bästa tips.
Chardonnay är en av vinvärldens mest kända gröna druvor. Druvan har en ganska neutral smak, vilket gör att yttre faktorer har stor påverkan på hur vinet kommer att smaka. I Druvspecifikt med Riedel går dryckesexperten Jens Dolk igenom skillnaden mellan chablis och ekfatslagrad chardonnay samt skillnaden mellan Riedels chardonnaykupor.
På Vinets dag ska vinet stå i fokus på middagen! Vänd på steken och välj maträtt efter vin – istället för tvärtom. Gillar du krispiga, oekade chardonnayviner finns det många rätter att välja bland. Vinerna gifter sig till exempel bra med färska, lätt kokta skaldjur, grillad fisk och med krämiga såser. Varför inte testa en rätt av någon av våra fantastiska ambassadörer?
HALSTRAD HAVSKRÄFTA
Stefan Karlssons eleganta havskräfta med skummig kräftsås
FISK I PAKET
Smarrigt och enkelt fiskrecept signerat Jens Dolk
Riesling – gott som drinkvin, men även en perfekt match till asiatiska rätter. I Druvspecifikt med Riedel bjuder Jens Dolk både på vininfo och middagstips!
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.