Presenteras av:
Vad vet du om romstilar och romdrinkar? Och i vilket glas kommer rommen bäst till sin rätt? Lär dig grunderna i vår snabbguide!
Rom är en av världens vanligaste och mest omtyckta spritdrycker. Ursprungligen kommer drycken från Karibien, men idag tillverkas den över hela världen. Till skillnad från exempelvis whiskey och gin är reglerna kring produktion av rom relativt lösa, vilket gör att det finns en stor variation i smak och stil. Det som är gemensamt för all rom är att råvaran är 100 procent sockerrör.
Stilar & lagring
Rom tillverkas antingen av ren sockerrörssaft eller av rester från sockerproduktion (så kallad melass) som får jäsa till en alkoholhaltig vätska. Lite förenklat går det att säga att det finns två olika sorters rom: ljus och mörk.
Ljus rom: Den ljusa rommen renas och blandas innan destillering, för att sedan lagras i ståltank i upp till ett år. I vissa fall lagras ljus rom på ekfat. Då filtreras den med kolfilter efteråt, för att drycken ska bli klar i färgen. Smakmässigt är ljus rom söt, len och diskret.
Mörk rom: Medan ljus rom destilleras i kolonnpanna destilleras mörka romsorter oftast i enkelpanna. Det gör att smakbilden blir större. Efter destillering lagras rommen en längre tid på fat, allra helst mörkt svedda ekfat. Ju längre lagring, desto mörkare och kraftigare rom. Ibland tillsätts även karamelliserat socker för att ge rommen en riktigt djup färg och smak.
Romglas
Mörk rom är något som de flesta väljer att avnjuta som det är, eller som avec till kaffet. Till rom i ren form är ett tulpanformat glas att föredra. Glasmodellen används ofta på provningar, eftersom formen hjälper till att koncentrera aromerna i drycken. Du kan även välja att behandla rommen som en whisky och servera den i ett rakt drinkglas tillsammans med några droppar vatten eller en isbit.
SE GLASTIPS
Romdrinkar
Rom är också en omåttligt populär drinkingrediens, i synnerhet den ljusa rommen. Den är lätt i stilen och präglas ofta av aromer som frukt och vanilj, något som balanserar upp citrussyrliga ingredienser på ett perfekt sätt. Friska klassiker som Daiquiri, Mojito och Piña Colada har alla ljus rom som bas. Den mörka rommen gör sig bättre i drinkar med kraft och karaktär, som exempelvis Dark & Stormy.
SE DRINKTIPS
Desserter
Till sist passar rom utmärkt att använda för att ge smak till desserter. En mörk rom med sötma och aromer av torkad, exotisk frukt trivs utmärkt ihop med allt ifrån chokladkaka till pannacotta. Eller varför inte lägga in plommon i en mörk romlag, som du sedan serverar med vaniljglass? En given favorit till skördesäsongen!
TILL RECEPTET