Presenteras av:
Först var det öl och gin. Nu är det ciderns tur att ta klivet in i finrummet. Vi lär dig allt du behöver veta om den nygamla äppeldrycken.
Torr, halvtorr, söt och syrlig. Cider är en dryck som finns i många olika skepnader. I Sverige har cidern haft ett lite dåligt rykte i dryckeskretsar, där den kallats för både ”sliskig” och ”blaskig”. Men bilden håller på att förändras – sent omsider. Idag tillverkas hantverksmässig cider med samma dignitet som mikrobryggd öl. Prova gärna att dricka en torr cider med humle till maten i stället för öl. Eller varför inte byta ut dessertvinet mot svensk iscider?
Här nedan kan du hitta din favorit och tanka på med ciderkunskap inför nästa middagsbjudning.
CIDERNS BEGYNNELSE
Torr cider har druckits i flera tusen år och har sitt ursprung i romarriket. Romarna krossade äpplen i trätråg, för att sedan låta juicen självjäsa och bli alkoholhaltig. Äppeldrycken blev populär och spreds med de romerska soldaterna till Spanien, Frankrike och Storbritannien. I dessa tre länder finns en stark cidertradition än idag. Stilen skiftar något beroende på land. Medan den spanska cidern ofta är stilla och ofiltrerad, är den franska cidern bubblig och osötad. Den brittiska varianten är den som liknar svensk torr cider mest, tack vare en framträdande fruktsmak och en liten bitterhet från skalet.
ÄPPLEN OCH PÄRON
Definitionen av cider är flytande. I Sverige skiljer vi inte på äpplen och päron, utan kallar drycken för cider oavsett juicebas. I Storbritannien och Frankrike har dryckerna två olika namn: ”cider” och ”perry” respektive ”cidre” och ”poire”. Även andelen frukt i flaskan varierar. I Frankrike får endast dryck som är gjord av 100 procent fruktjuice kallas för cider. Motsvarande siffra är 35 procent i England och 15 procent i Sverige. Svensk cider finns både med och utan alkohol, men alkoholhalten i flaskan får aldrig överstiga 8,5 procent. Då klassas det som fruktvin i stället för cider.
GOTT TILL MAT
Cider är en trevlig måltidsdryck. Syrligheten och fruktsötman gifter sig väl med många olika maträtter, samtidigt som den låga alkohalten gör drycken till en bra törstsläckare. Prova gärna en frisk, mousserande cider som aperitif eller som sällskap till ostbrickan. Vidare passar en torr äppelcider till rätter som vanligen matchas med ett torrt vitt vin. Några exempel är fisk, skaldjur, ljust kött och rätter med inslag av syra. Söker du i stället efter ett alternativ till öl ska du gå på en äppelcider med smak av humle. Till sist är svensk iscider, gjord på frysta äpplen, ett perfekt sällskap till alla desserter som innehåller äpple.
GOTT I VINGLAS
Vilket glas är då bäst till cider? Generellt sett är det bättre att servera cider i ett glas med fot än ett glas utan fot, eftersom det gör att drycken håller sig sval längre. Faktum är att vinglas ofta gör ett utmärkt jobb i att förhöja upplevelsen drycken. En halvtorr och fruktig cider passar bra i en generös rödvinskupa, allra helst med ett rakt parti upptill. Formen gör att aromerna kommer fram, samtidigt som sötman i cidern blir mindre påtaglig. En torr äppelcider kan du i stället avnjuta i ett rakare rödvinsglas, där drycken upplevs med lika delar näsa och mun. Iscidern gör sig allra bäst i ett oval vitvinskupa. Formen skapar en perfekt balans mellan äppelaromer, syra och sötma.